Július 5-9. között várta az érdeklődőket az idén 5. alkalommal megrendezett váci színház és könnyűzenei fesztivál, mely a Külgazdasági és Külügyminisztérium védnökségével és támogatásával valósul meg. A sajtótájékoztatón és az ünnepélyes megnyitó előadáson Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár képviselte a külügyi tárcát.

Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a fesztivál szervezői számára az idei találkozó egyik különlegességét minden bizonnyal az jelenti, hogy az ötödik év mérföldkőnek tekinthető egy rendezvénysorozat életében, mintegy garantálva a további folytonosságot. A magyar külpolitika szempontjából pedig azért jelentőségteljes az idei év, mert július 1-től egy éven ker esztül Magyarország látja el a Visegrádi Együttműködés elnöki tisztjét. Íjgyártó István hangsúlyozta, hogy a magyar V4 elnökség egyik prioritása a közép-európai együttműködés dinamikus továbbvitele, ezen belül is a négy partner ország közötti kulturális kapcsolatok élénkítése és a közép-európai identitás erősítése.

Kép letöltéseVáci Dunakanyar Színház

A fesztivál szervezőinek munkáját méltatva az államtitkár kiemelte, hogy a Vénégy Fesztivál és Színházi Találkozó a város, a Dunakanyar Színház és az itt élők következetes munkájának eredményeképp hagyományt teremtett, így méltán részese a hazai kulturális életnek. Mindemellett kiváló képviselője a visegrádi országok közötti kulturális kapcsolatok ápolásának, a közép-európai barátainkkal való közös siker megvalósításának is.

A megnyitón köszöntötte a vendégeket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Fördős Attila Vác város polgármestere, valamint Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója. A résztvevők a fesztivál nyitó előadásaként Ingmar Bergman: Az utolsó sikoly c. darabját láthatták a Veszprémi Petőfi Színház előadásában. A fesztivál részletes programja a http://v4fest.eu/ honlapon található.

(KKM)