A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a Külgazdasági és Külügyminisztérium–Balassi Intézet megbízásából, a V4 magyar elnöksége alkalmából. Az Előhívás című, négynapos rendezvény a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira fókuszál. A megnyitón Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

Íjgyártó István beszédében hangsúlyozta, hogy a Visegrádi Csoport magyar elnöksége kitüntetett feladatának tartja a cseh, lengyel, szlovák és magyar kulturális kapcsolatok feltérképezését és megerősítését. Elmondta, hogy az „előhívás” szó, amely filmfesztivál címét ihlette, a létező, de a hétköznapi szem számára láthatatlan tartalmak megidézésére vonatkozik – ez esetben a négy visegrádi ország kulturális kapcsolatainak, hagyományainak láthatóvá tételére, a közös emlékek előhívására, filmtörténeti legendák megidézésére.

Az államtitkár hozzátette, hogy a filmművészet a V4-es országok kulturális együttműködésében a mai napig kiemelt szerepet tölt be. Annak ellenére, hogy a nemzetközi összehasonlításban viszonylag kevés alkotás készül évente a négy országban, de ami a filmek művészi értékét, az elnyert díjakat illeti, a visegrádi országok előkelő helyet vívtak ki maguknak a világ filmművészetében.

A megnyitón Böszörményi Géza 1981-es filmje, a Szívzűr került vászonra elsőként, melyet Xantus János kultikus underground szerelmes filmje, az Eszkimó asszony fázik követett. A filmek előtt egy alkalmi lengyel-magyar formáció, Krzysztof Ścierański, Birta Miklós és Frankie Látó adott rövid koncertet.

Kép letöltéseA lengyel-magyar formáció előadása. Forrás: S. Varga Ilona, Uránia Nemzeti Filmszínház

A filmfesztivál során műsorra kerülő filmek Magyarországon ritkán látott vagy sosem vetített, leginkább koprodukcióban, illetve a négy ország alkotóinak közreműködésével készültek. A műfaji sokszínűség is tetten érhető a programban: a választék a retró mesefilmektől a kultikus vígjátékokon át a történelmi tabukat feszegető dokumentumfilmekig ível.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet megbízásából, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, valamint a budapesti Lengyel Intézet, Szlovák Intézet és Cseh Centrum közreműködésével megvalósuló filmfesztiválon a vetítéseket beszélgetések, szakmai kerekasztal, koncert és kiállítás kíséri. A fesztivál-beharangozó előzetes ide kattintva érhető el.

(KKM)