A visegrádi együttműködés négy országának (V4) összehangolt turisztikai együttműködése másfél évtizede működik sikeresen - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára kedden Gödöllőn.

Íjgyártó István elmondta, az Európán kívüli és a tengerentúli piacokon a közös promóció megsokszorozza a négy ország lehetőségeit, hiszen a távoli földrészekről érkezők leginkább körutazásokat vesznek igénybe, és a közép-európai régió sokkal értelmezhetőbb számukra, mint az egyes országok.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt

A visegrádi együttműködés soros elnökeként az idén Magyarország rendezte a turisztikai vezetők éves csúcstalálkozóját.

Íjgyártó István kitért arra is, hogy folyamatosan változnak az utazási motivációk, szokások, és az elkölthető jövedelemmel új társadalmi csoportok kapcsolódnak be a turizmusba, amihez rugalmasan alkalmazkodni kell. Hozzátette, hogy a megbeszélésen ezeket az új kihívásokat, illetve az új lehetőségeket vették számba. A külügyminisztérium államtitkára beszélt arról is, áttekintették, hogy milyen irányok kijelölésével, milyen módon és milyen új turisztikai termékekkel tud a V4 reagálni a változó piaci igényekre.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt

Hozzátette: beszéltek arról is, hogyan lehetne kihasználni a vallási zarándokturizmus egyre népszerűbbé váló lehetőségeit, valamint, hogy a kínai utazók második hullámának megfelelő turisztikai termékeket kell fejleszteni. Peter Durcek, a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint jól működik a közös marketing és prezentációs politika, ami bizonyítja, hogy az együttműködés továbbra is sikeres. David Koppitz a cseh delegáció vezetője kiemelten fontosnak nevezte, hogy ne csak a statisztikai arányokat javítsák, hanem turisztika minőségét is, és az együttműködés révén egy közös eszközparkot fejlesszenek.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt

Ewa Pawlak-Lewandowska, a lengyel Sport és Turisztikai Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetője eredményesnek tartotta a véleménycserét a V4-es kollégákkal. A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 Lengyelország számára különösen fontos, mivel a 100. évfordulóját ünneplik függetlensége visszaszerzésének.

(MTI)