A Magyar-Indiai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 5. ülésszakára 2018. március 6-7-én került sor Újdelhiben, Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, valamint indiai partnere Ramesh Abhishek iparpolitikai és promóciós államtitkár elnökletével. Az ülésen a felek áttekintették a gazdasági együttműködés aktuális helyzetét és fejlesztésének lehetséges irányait.

Látogatása során Íjgyártó István államtitkárt fogadta M. J. Akbar külügyi államminiszter, Satya Pal emberi erőforrások államminiszter, valamint C. R. Chaudhary kereskedelmi és ipari államminiszter. Megbeszélésre került sor továbbá Shashi Taroor-ral az indiai parlament külügyi bizottságának elnökével, valamint Jun Zhang-al a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) Indiáért felelős igazgatójával.

Az üléshez kapcsolódóan a Nemzeti Befektetési Ügynökség és az Invest India egy három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a beruházási elképzelések és szakmai projektek támogatása, valamint szakmai programok és rendezvények kölcsönös megvalósítása.

Kép letöltéseA társelnökök szűkkörű találkozója. Jobb oldalon Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár és indiai partnere Ramesh Abhishek iparpolitikai és promóciós államtitkár Fotó: KKM

A társelnökök üdvözölték a Magyarország és az Indiai Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját. Megerősítették, hogy folytatni kívánják az országaik közötti magas szintű együttműködést, valamint bővíteni a minden területre kiterjedő gyakorlati partnerséget.

A GVB ülésének kiemelt együttműködési területei között szerepelt a kereskedelem és befektetések, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a légügy, az űripar, az energetika, a vízügy, a tudomány és technológia, az információs és kommunikációs technológia, a közlekedés, az oktatás és kultúra, az egészségügy és egészségipar, valamint áttekintették a turizmus területén való együttműködési lehetőségeket is.

Kép letöltéseA Magyar-Indiai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság 5. ülése Újdelhiben Fotó: KKM

Üdvözölték, hogy a Magyarország Kormánya által felajánlott Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében évről évre több indiai hallgató folytathatja tanulmányait Magyarországon, valamint megállapodtak az oktatási, valamint kulturális egyezmények megújításában. A felek kiemelték, hogy 2018. március 21-én kerül sor a rendszeresen tanácskozó Tudomány és Technológiai Vegyes Bizottság következő, 10. ülésére Újdelhiben.

A felek egyetértettek abban, hogy ösztönözni kell a kis- és középvállalatok részvételét a kétoldalú kereskedelemben, valamint kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik befektetésösztönző stratégiájáról és a potenciális befektetési területekről. A magyar Kormány eddig három indiai céggel írt alá stratégiai együttműködési megállapodást.

2018. március 5-6. között került megrendezésre a negyedik „India-Europe 29 Business Forum,” amelyen, a gazdasági kapcsolatok fellendítésében kiemelten aktív, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., valamint Magyarország Újdelhi Nagykövetségének közreműködésével  magyar cégek folytattak B2B tárgyalásokat elsősorban az infokommunikációs technológiák, a vegyipar, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)