Február 19-én a Madrid melletti Pardo palotában, szinte a teljes spanyol királyi család részvételével megtartott ceremónián vehette át Sárosi Laura magyar tollaslabdázó Zsófia királynétól a róla elnevezett fair-play díjat.

A Spanyol Nemzeti Sportdíjakat (Premio Nacional de Deporte) minden évben tizenhárom kategóriában ítélik oda, a kategóriák többségét a királyi család tagjairól nevezték el. A díj egy-egy trófeát jelent, amelyre mindig felvésik az azévi kitüntetett nevét.

Kép letöltéseFotó: KKM

A Zsófia Királynéról elnevezett díjat azok kaphatják, akik munkájukkal, valamely cselekedetükkel sokat tettek a sportszerűségért vagy a sportpályákon tapasztalható erőszak ellen. Ugyanazt a fair-play díjat, amit idén Sárosi Laura kapott, tavaly Andrés Iniesta, az FC. Barcelona csapatkapitánya vehette át. Sárosi Laura azzal érdemelte ki a Zsófia királyné fair-play díjat, hogy a 2016-os franciaországi tollaslabda Európa-bajnokságon átadta német ellenfelének a váltócipőjét, hogy folytatni tudja a versenyt, amit végül a német sportoló nyert meg.

Kép letöltéseFotó: KKM

Laura nagyon nagy megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést és örül annak, hogy találkozhatott a királyi család tagjaival is. VI. Fülöp király a tanulmányairól és a jövőre, illetve a következő olimpiára vonatkozó terveiről kérdezte a magyar sportolót. Zsófia királyné, annak a díjnak névadója, amellyel Laurát kitüntették, pedig arra buzdította, hogy a későbbiekben foglalkozzon gyermekekkel, mert Laura maga is példakép lehet számukra. A Spanyol Nemzeti Sportdíjjal sportolókat, vállalatokat és civil szervezeteket tüntettek ki. A díjátadón résztvett Győri Enikő nagykövet is.

(KKM)