2017. augusztus 15-én Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg Kolozsváron a Róth Miksa: Megszínesített napfény című kiállítást.

A kiállítás az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok egyik kiemelt programja. A Magyar Napok során vetítik a művész életéről szóló, Az üvegfestő – Róth Miksa művészete című dokumentumfilmet is.

Kép letöltése

Az államtitkár megnyitó beszédében Róth Miksa munkásságát méltatva kifejtette, hogy a művész alkotásaiban a korszak legmodernebb technikáját használta, úgy, hogy közben a hagyományokat is megőrizte. Íjgyártó István hangsúlyozta, hogy Erdély kiemelt szerepet játszott a 19-20. század fordulóján a magyar művészetben és kultúrában, mivel inspiráló forrásként szolgált a magyaros szecesszió művészeinek, egyszerre volt a megújulás helyszíne és befogadója.

Az államtitkár hangsúlyozta a Kolozsvári Magyar Napok közösségépítő és identitáserősítő erejét. „Az eseménysorozat egyben kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a kultúra révén a magyarok mellett a városban élő román közösséget is megszólítsa. A színvonalas kulturális kínálat, a közösen megélt programok megteremthetik annak az őszinte párbeszédnek az alapját, amelyre nagy szüksége van az Erdélyben élő románságnak és magyarságnak egyaránt” – mondta Íjgyártó István.

Kép letöltéseRóth Miksa - Megszínesített napfény c. kiállítása

Róth Miksa (1865–1944) a 19–20. század fordulóján megújuló magyar ólombetétes üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Középületekbe, kulturális és szórakoztatási célokat szolgáló együttesekbe, valamint bérházakba és magánházakba tervezett és kivitelezett műveket itthon és világ minden táján egyaránt. Az alkotó már életében a 20. század elismert magyar iparművésze volt, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait.

A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével nyújt átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról, életpályájának főbb szakaszai és főművei ismertetésével. A kiállítás eredetileg 2015-ben került bemutatásra a Balassi Intézetben Róth Miksa születésének 150. évfordulója alkalmából. Budapest után Stuttgartban, Belgrádban, Prágában, Sanghajban, Marosvásárhelyen, Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön tekinthették meg az érdeklődők, az ősz folyamán pedig Hangzhou-ban, Delhiben, illetve Zágrábban lesz látható.

A kolozsvári kiállítás a bukaresti magyar kulturális intézet, a kolozsvári főkonzulátus, és a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében valósult meg.

A Kolozsvári Magyar Napok teljes programja ide kattintva érhető el.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)