A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter, a kortárs fotóművészet kiemelkedő alakjának munkásságába nyújt betekintést a Prágában május eleje óta látható Az örökkévalóság utáni vágy című kiállítás. A tárlatot Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg.

Íjgyártó István megnyitó beszédében kifejtette, hogy Korniss Péter a fotóival sajátos vizuális világot teremtett, mellyel a nézőit a társadalmi változásokról való gondolkodásra készteti.  Az államtitkár felidézte, hogy a magyar fotóművészet már számos kiemelkedő művésszel gazdagította a világ fotóművészeinek sorát, és Korniss Péter munkássága méltó utódja André Kertész, Robert Capa vagy Moholy-Nagy László életművének.

Kép letöltéseÍjgyártó István államtitkár köszöntőt mond

Az államtitkár hangsúlyozta, a júniusban lezáródó magyar V4 elnökségi időszak egyik prioritása, hogy a kulturális kapcsolatok élénkítésével a visegrádi országok még közelebb kerüljenek egymáshoz, felfedezzék-felismerjék közös hagyományaikat és értékeiket. Minderre kiváló alkalmat nyújt a Korniss Péter munkáiból rendezett kiállítás is – tette hozzá Íjgyártó István.

Korniss hírnevét dokumentarista fotográfusként alapozta meg, és maradandót alkotott a nemzetközi szinten végzett újságírói, pedagógiai és kurátori munkájával is. Amellett, hogy a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagjaként tevékenykedett, speciális kapcsolat fűzi Csehországhoz is: húsz éven át volt a Czech Press Photo nemzetközi zsűritagja, és megkapta a Czech Press Photo életműdíját, a cseh és szlovák fotográfiához való kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseképp.

Kép letöltéseRészlet a kiállításból

A prágai főpolgármester és Magyarország prágai nagykövete védnöksége alatt megvalósuló kiállítás a Czech Top Photo, Prága város Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével kerül megrendezésre. A kiállítás kurátora és a katalógus szerkesztője Daniela Mrázková, az egyik legnevesebb cseh művészetteoretikus és fotókritikus.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)