Íjgyártó István államtitkár 2015. október 27-én Rahul Chhabra indiai nagykövet meghívására részt vett az Indiai Nagykövetség budapesti Kulturális Központjában az Indiai Műszaki és Gazdasági Együttműködés (ITEC) rendezvényén.

Kép letöltéseNagyon fontos az indiai féllel való együttműködés, amire jó példa az indiai kormány bilaterális, a közös érdekekre és gazdasági kapcsolatokra építő programja Fotó: KKM

Íjgyártó István köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy jelenleg és a jövőben is nagyon fontos az indiai féllel való együttműködés, amire jó példa az indiai kormány bilaterális, a közös érdekekre és gazdasági kapcsolatokra építő programja (ITEC). Magyarország a program aktív résztvevője, közel 50 magyar diák vehetett részt eddig a felajánlott képzéseken. Az államtitkár hangsúlyozta az indiai beruházások növekvő súlyát a magyar gazdaságban, amelyek kiterjednek a gyógyszeripar, az autóalkatrész gyártás, IKT, élelmiszer feldolgozás területére és olyan cégek jelenlétét jelentik, mint pl. Tata Consultancy Services, Satyam Computer Services, Sun Pharma, Apollo Tyres.

Az oktatási együttműködés keretében Magyarország 200 ösztöndíjat ajánl fel évente indiai hallgatóknak magyarországi tanulmányok folytatására. A 2015/16-os tanévben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat nyert hallgatók között kimagasló az indiaiak aránya, ezen belül számottevő a PhD képzést érintő mobilitás. Ez az adat a kapcsolatrendszer tudás-intenzív jegyeit tükrözi, valamint erős alapokat ad a két ország közötti műszaki-gazdasági együttműködés tovább fejlesztéséhez és kiterjesztéséhez.

Íjgyártó államtitkár kitért a mindkét fél számára fontos technológiai és kutatási területeket támogató kétoldalú bilaterális tudományos és technológiai megállapodás jelentőségére is.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)