Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár 2018. január 17-19. között Madridba utazott, ahol egyeztetést folytatott Zurab Pololikashvilivel, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) új főtitkárával, Carlos Espinosa kormánybiztossal, illetve megtekintette a világ egyik vezető turisztikai seregszemléjén, a FITUR-on felállított magyar standot.

A Zurab Pololikashvilivel folytatott megbeszélésen kiemelt témaként szerepelt a Turisztikai Világnap előkészítése, amelynek idén Budapest ad otthont szeptember 27-én. Ennek különleges jelentőséget ad, hogy 2012 óta most először lehet európai ország az esemény házigazdája.

Carlos Espinosával, a spanyol országimázsért felelős Marca Espaa kormánybiztosával a kultúra, a tudománydiplomácia és a turizmusdiplomácia szerepét hangsúlyozták az országkép formálásában, továbbá feltérképezték a két ország számára kölcsönösen alkalmazható jó gyakorlatokat.

Íjgyártó Istvá madridi tartózkodása során megtekintette a világ egyik vezető turisztikai seregszemléjén, a FITUR-on felállított magyar standot, ahol az érdeklődők a legújabb magyar turisztikai országimázzsal ismerkedhettek meg. A FITUR-on idén közel 10.000 turisztikai vállalkozás és több mint másfélszáz ország vonultatta fel turisztikai kínálatát.

Kép letöltése

Magyarország egyre népszerűbb turisztikai célpont a spanyol turisták körében, köszönhetően annak is, hogy Madridból és Barcelonából három légitársaság (Ibéria, Ryanair, Wizz Air) repül Budapestre a hét minden napján egész évben. Spanyolország a 13. küldőországunk, 2017 első 10 hónapjában 3%-os növekedést követően 147.986 spanyol turista érkezett Magyarországra, akik 358.604 vendégéjszakát töltöttek el hazánkban. Ez 6%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

(KKM/MTI)