Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár 2018. március 8-12. között a Dél-afrikai Köztársaságba utazott, ahol részt vett több bilaterális találkozón és megnyitotta a „Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada” című kiállítást.

Az államtitkár a Franschhoek városban található Hugenotta Emlékmúzeumban tartott kiállítás-megnyitón hangsúlyozta, hogy a reformáció a hitéletbeli és teológiai újítások mellett a politikai-gazdasági és a társadalmi életben is fejlődést hozott. Kiemelte, hogy a magyarság számára a reformáció nem csupán a megújulás, hanem a megmaradás lehetőségét is jelentette, hiszen a 16. század elején megindult török hódítás véget vetett a Magyar Királyság egységének. A széttagolt országban a reformáció nyomán elterjedt anyanyelvű vallásgyakorlás másfél évszázad alatt nemzetmegtartó erővé vált.

Kép letöltéseFotó: André Visser: Íjgyártó István államtitkár köszöntőt mond

Íjgyártó István megemlékezett a hazájukban üldözött, és a 16-17. században Dél-Afrikában letelepedett francia hugenottákról, akik szellemiségének pozitív hatása a mai napig érzékelhető a vallási életben és az ország közintézményeiben. Az államtitkár kitért arra, hogy Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság tavaly ünnepelték a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. Párhuzamot vonva a reformáció-kori diákvándorlás (peregrináció) és napjaink hallgatói mobilitásának jelensége között kiemelte, hogy a két ország közötti kapcsolat legkiemelkedőbb területe az oktatás: Magyarország évente 100 dél-afrikai hallgató részére biztosít teljes magyar felsőoktatási ösztöndíjat a Stipendium Hungaricum program keretében.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Anroux Marai kulturális ügyekért felelős tartományi miniszter. A kiállítás, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Nemzeti Múzeum közreműködésével készíttetett, 17 tablón mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, és a magyar történelemben betöltött szerepét. A tárlat a magyar külképviseletek és kulturális intézetek szervezésében világszerte már több mint 70 helyszínen volt látható.

Kép letöltéseFotó: André Visser: A kiállítás helyszíne, a Hugenotta Emlékmúzeum

Az államtitkár a dél-afrikai látogatás során több bilaterális egyeztetést is folytatott, illetve kulturális intézmények vezetőivel találkozott.  Ellátogatott az Afrikai Kortárs Művészeti Múzeumba, a Zeitz MOCAA-ba, ahol annak vezetőjével, Mark Coetzee igazgatóval egyeztetett. Íjgyártó István megtekintette a Watershed dél-afrikai design és képzőművészeti vásárt, továbbá látogatást tett a fokvárosi tartományi parlamentben.

(KKM)