Az EU-Oroszország Civil Társadalom Fórum 2015. december 7-9. között Budapesten tartja 6. közgyűlését.

A 2011-ben alakult és jelenleg több mint 140 civil szervezettel együttműködő szervezet fő célja az orosz és az európai nem kormányzati szervezetek közötti kapcsolatteremtés és párbeszéd elősegítése, egyebek mellett az emberi jogok, szociális igazságosság, demokrácia, jogállamiság és a környezetvédelem témájában.

Az idei budapesti közgyűlés munkájában részt vesz Vygaudas Ušackas, a moszkvai EU delegáció vezetője, valamint Mikhail Fedotov, orosz elnöki emberi jogi különmegbízott. A fórum plenáris üléseinek és panelbeszélgetéseinek témái között - a Fórum működésével és jövőjével kapcsolatos kérdések mellett - olyan fontos és aktuális témák szerepelnek, mint a civil szervezetek helyzete Oroszországban és az Európai Unióban, valamint a korrupció elleni fellépés. Emellett a migráció, diszkrimináció és a történelmi emlékezet témáiban is hangzanak el előadások. A szervezők külön panelbeszélgetést szenteltek Magyarországnak.

A rendezvény nyitóülésén beszédet mondott Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár. Köszöntőjében elmondta: nagy megelégedésére szolgál az a tény, hogy a fórum éppen Budapestet választotta a közgyűlése helyszínéül, hiszen hazánk az egyes kérdések megítélésében meglévő véleménykülönbségek ellenére következetesen kiállt az EU és Oroszország közötti őszinte párbeszéd megindítása mellett. Reményét fejezte ki az iránt, hogy a fórum hozzájárul az EU és Oroszország közötti bizalom visszaállításához, mind politikai mind társadalmi szinten. Kiemelte a civil párbeszéd növekvő jelentőségét az EU és Oroszország kapcsolataiban, mivel véleménye szerint a civil diplomácia sokszor kiutat talál olyankor is, amikor a politikai párbeszéd zsákutcába jut.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és Oroszország több kérdésben egymásra van utalva, fontos, hogy a közös érdekeket, értékeket, célokat ne csak kormányzati szinten fogalmazzák meg, elengedhetetlen ezek széleskörű társadalmi támogatottsága is.

Íjgyártó István felszólalásában felhívta a figyelmet a mind több országot érintő és mielőbbi közös fellépést igénylő globális kihívásokra: a visszafordíthatatlan éghajlatváltozás veszélyére, a fogyatkozó természeti kincsekre, a szegénységre, a terrorizmus és a szervezett bűnözés fenyegetéseire, valamint a politikusok felelősségére ezen kockázatok minimalizálásában.

Beszédében külön kitért az Európára nehezedő migrációs nyomásra, a schengeni határok hatékony védelmének fontosságára az embercsempészek és az illegális migráció megállítása érdekében. Hangsúlyozta, a kibocsátó országokkal való együttműködés szükségességét, hogy a menekülni kényszerülők hazájuk közelében kaphassanak védelmet és méltó elhelyezést.

Felszólalása végén kiemelte az emberek közötti kapcsolatok, a civil szervezetek szabadságának szerepét az európai régió biztonságának, stabilitásának és fenntartható fejlődésének biztosításában. Kifejezte azon meggyőződését, hogy a civil társadalomban rejlő lehetőségek jelentős hatást képesek gyakorolni az EU és Oroszország közötti kapcsolatokra a jobb megértés érdekében.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)