Emlékszobát avattak Hudec László magyar építész tiszteletére az általa tervezett sanghaji Dahua Hotel épületében, a vasárnapig tartó négynapos BudapestFEST magyar kulturális fesztivál keretében.

Kép letöltéseA Dahua Hotel tulajdonosa vetette fel, hogy az épület tervezője előtt emlékszobával tiszteleghetnének, ennek kialakítását örömmel támogatta a magyar főkonzulátus - mondta az MTI-nek pénteken Sanghajból a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára. Íjgyártó István hozzátette: a csütörtöki átadó része volt a kínai metropolisz számos nevezetes épületét tervező Hudec László Sanghajba érkezése 100., valamint születése 125. és halála 60. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak.

Sanghaj új városközpontjában, az emblematikus Kelet Gyöngye tévétorony lábánál szintén csütörtökön kezdődött négynapos magyar kulturális fesztivál. A városrész vezetése által biztosított 1400 négyzetméteres területen magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek, akrobatikus kerékpár-bemutatók várják az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatják a kínai közönséget a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével. Bemutatkozik a téren a HegeShow produkció, és az érdeklődők kipróbálhatják a magyar sportinnovációt, a Teqball fociasztalait is.

Kép letöltéseA Hudec-emlékszoba részlete

A tévétorony rendkívül látogatott, forgó étterme magyar gasztronómiai bemutatónak, a torony körgalériája pedig a Hlinka Zsolt fotóművész budapesti képeiből rendezett kiállításnak ad otthont - közölte az államtitkár. Elmondása szerint a fesztivál programjai a kínai-magyar Egy övezet, egy út együttműködés keretében valósulnak meg, több szponzor csatlakozásával. A fesztivál megnyitóján a Fővárosi Önkormányzatot Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes képviselte, a magyar delegáció tagjai pedig több, kulturális-turisztikai együttműködésről szóló tárgyalást folytattak kínai kollégáikkal. Szóba került például egy Budapest-Sanghaj közvetlen repülőjárat elindítása is, amely a Magyarországra irányuló kínai turizmust is felélénkítené - mondta Íjgyártó István.

(MTI / KKM)