2018. szeptember 6-án Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár hivatalában fogadta Marisa Guião de Mendonça asszonyt, a Portugál Nyelv Nemzetközi Intézetének főigazgatóját.

A találkozó margóján a felek aláírták a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Intézet közötti technikai együttműködésről szóló megállapodást. A helyettes államtitkár örömét fejezte ki, hogy a luzofón országokkal való kapcsolatok gyors ütemben fejlődnek és a kooperáció elmélyítése érdekében tett magyar erőfeszítések támogatásra leltek a partnerek részéről is. Kifejtette, hogy különböző programok keretében az elmúlt években több mint 2500 portugál ajkú hallgató folytatott magyarországi felsőfokú tanulmányokat. Schőberl Márton hangsúlyozta, hogy a Portugál Nyelvű Országok Közösségében megfigyelői státusz megszerzése nem csak cél Magyarország számára, hanem eszköz is arra, hogy a szervezettel való kapcsolatokat tartalommal töltsük meg.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt

Marisa Guião de Mendonça hangsúlyozta, hogy örömteli számára a Magyarországgal való gördülékeny és gyorsan szélesedő együttműködés, mely nem csak a portugál nyelv közvetítését helyezi középpontba, hanem kulturális ismeretek és tapasztalatok cseréjét is magában foglalja. Kifejtette, hogy az aláírt megállapodás kiváló biztosíték arra, hogy a megkezdett együttműködést hivatalos formába öntse és meghatározza a közös munka jövőbeni irányvonalait. Magyarország 2016. november 1-jén nyert megfigyelői státuszt a Portugál Nyelvű Országok Közösségében (CPLP), melynek égisze alatt működik a Portugál Nyelv Nemzetközi Intézete. A megfigyelői státusz biztosított lehetőséget a technikai együttműködési megállapodás aláírására. A most megkötött egyezmény elősegíti a portugál nyelv tanítását és terjesztését Magyarországon. A főigazgató az ELTE Portugál Nyelv és Irodalom Tanszékének meghívására érkezett Budapestre, a 2018. szeptember 3-7. között megvalósuló közép-európai portugál nyelvtanárok tréningjéhez kapcsolódóan, melyet ez alkalommal először tartanak CPLP megfigyelői státusszal rendelkező országban

(KKM)