A Visegrádi Csoport (V4) együttműködésének alapja a bizalom, a közös értékek és a közös érdekek - mondta el a Visegrádi Csoport (V4) lengyel soros elnökségének zárása és a magyar soros elnökség megkezdése alkalmából rendezett koncert előtt csütörtökön a Budapest Music Centerben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István emlékeztetett arra, hogy Magyarország két nap múlva kezdi meg a V4 csoport soros elnökségét.

A négy nemzet közötti együttműködés egyik alapelve a kontinuitás, ennek jegyében a magyar elnökség is a lengyel elnökségre épül majd - hangsúlyozta, hozzátéve: Lengyelország egy viharos időszakban is sikeresen vezette a Visegrádi Csoportot.

Kép letöltéseFotó: Soós Lajos/MTI

Íjgyártó István elmondása szerint a magyar elnökség is bővelkedik majd kihívásokban és változásokban, mint a Brexit tárgyalások, az EU jövőjéről szóló vita vagy a migrációs válság. Mindezek közepette sem szabad azonban szem elől téveszteni azt a célt, hogy Közép-Európa még versenyképesebb és innovatívabb régióvá váljon - emelte ki. A magyar soros elnökségi év négy pillérre - Európai Visegrád, Regionális Visegrád, Digitális Visegrád és Globális Visegrád - épül - közölte.

A V4 összeköt

Az államtitkár kifejtette, a magyar elnökség egyaránt fókuszál majd a legfontosabb európai ügyekről szóló vitákra; a közép-európai régiót összekötő közlekedési, energetikai és társadalmi kapcsolatok erősítésére; a digitalizáció, a tudomány és innováció jelentette kihívásokra, valamint a Visegrád márka megerősítésére a világban.

Ennek jegyében a magyar elnökség mottója: "a V4 összeköt" - mondta el Íjgyártó István.

Kép letöltéseÍjgyártó István és Jan Dziedziczak Fotó: Soós Lajos/MTI

Jan Dziedziczak, a lengyel külügyminisztérium parlamenti ügyekért, határon túli lengyelségért és közdiplomáciáért felelős államtitkára emlékeztetett a két nép történelmi barátságára, hangsúlyozva annak fontosságát a mai kihívások közepette.

A regionális együttműködés Lengyelország külpolitikájának egyik alappillére, ennek keretében Közép-Európát a kontinens fontos alkotórészeként kívánják pozicionálni - közölte.

Jan Dziedziczak hangsúlyozta: a Visegrádi Csoport feladata többek között, hogy a múltra építve rugalmasan reagáljon a gyorsan változó kihívásokra és részt vegyen az EU jövőjéről folyó vitákban.

(MTI)