Franciaország magyarországi nagykövete szerint a terrorizmussal szemben a legnagyobb erő a szolidaritás. A Francia Intézet előtti csütörtöki megemlékezésen Íjgyártó István, a KKM államtitkára is részt vett.

Roland Galharague nagykövet beszédében azt hangsúlyozta, hogy megérintette őket a legmagasabb rangú magyar tisztségviselők és a polgárok által kinyilvánított szolidaritás.

Azért gyűltek össze az intézet előtt – mondta –, hogy megerősítsék, visszautasítják a terrort, a gyűlöletet, az erőszakot és hogy kinyilvánítsák, semmi nem fogja kikezdeni a szólás-, a sajtó-, a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való ragaszkodásukat.

Kép letöltéseFotó: Máthé Zoltán/MTI

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára azt mondta, teljes mértékben szolidaritást vállalnak Franciaországgal és osztoznak a fájdalomban. Hozzátette: a francia igazságszolgáltatás dolga, hogy igazságot szolgáltasson, "a mi feladatunk a szolidaritás vállalása".

A Charlie Hebdo című hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban tizenkét ember veszítette életét Párizsban. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai, ketten rendőrök voltak.

(MTI, KKM)