A zsidó közösségi kerekasztal decemberi ülésének napirendjén szerepel majd, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatban a kormány a zéró tolerancia elvét képviseli - mondta Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár a siófoki zsinagóga kertjében felállított emlékmű avatásán.

Az emlékmű - mely egy hárfát ábrázol, szögesdrót húrjai között Dávid-csillaggal - felállítását civilek kezdeményezték, az Egyesült Államokban létrehozott Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságért finanszírozásával és az önkormányzat támogatásával készült el.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

Szabó László arról beszélt, hogy 1944-ben közel 500 zsidó embert hurcoltak el Siófokról, közülük 72-en tértek vissza a második világháború után. Emlékeztetett: csütörtökön lesz a 25. évfordulója annak, hogy Magyarország és Izrael aláírta a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt.

Azóta gazdasági és kulturális kapcsolatok épültek a két ország között, és a barátságot az izraeli magyar és magyarországi zsidó közösség is erősíti - tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete szerint vannak, akik azt mondják, idén, a holokauszt 70. évfordulóján túl sok, a siófokihoz hasonló megemlékezést tartanak, de szerinte a vészkorszakról nem lehet elégszer megemlékezni, "hiszen rengeteg embert küldtek a halálba Magyarországról is".

Annette Lantos Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya, a Lantos alapítvány tanácsadó testületének társelnöke arról szólt, hogy a vészkorszak minden áldozatáról meg kell emlékezni. Azért sem szabad elhallgatni semmit, mert vannak, akik félre akarják magyarázni a történelmet, és a tragédia megismétlődhet - figyelmeztetett. Budapesten 2011-ben jött létre a Tom Lantos Intézet azzal a céllal, hogy ápolja a politikus örökségét, segítse a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű csoportokat, és hozzájáruljon az esélyegyenlőség, a diszkriminációmentes és toleráns társadalom megteremtéséhez.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja  volt. A parlament egyedüli holokauszt-túlélőjeként Kalifornia egyik választókerületét képviselte. 2007-től az amerikai képviselőház  külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte.

(MTI)