Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Peter Gajdos szlovák védelmi miniszterrel folytatott csütörtöki megbeszélésén köszönetet mondott azért, hogy Szlovákia segítséget nyújtott Magyarország déli határának megvédéséhez, "amikor a legnagyobb nyomás alatt voltunk" - közölte a tárca az MTI-vel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében azt írta: a két ország szorosan együttműködik a NATO-ban. Szlovákia megkezdte a csatlakozását a magyarországi NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központhoz - tették hozzá.

Arra is kitértek, hogy a magyar és a szlovák légierő együttműködését folyamatosan bővítik, a kiképzés területén - negyedéves rotációban - idén 150-150 katonát küldenek a Baltikumba, és együtt vesznek részt az afganisztáni misszióban. Hangsúlyozták: a két ország elkötelezetten támogatja a NATO bővítését és az ENSZ békefenntartó misszióit.

Kép letöltéseFotó: KKM

Emellett közösen készítik elő a V4-EU harccsoport felállítását 2019 második fél évére, és kiemelt figyelmet fordítanak Nyugat-Balkán stabilitásának előmozdítására, mivel annak meghatározó a jelentősége egész Európa biztonsága szempontjából - áll a KKM közleményében.

Peter Gajdos a magyar honvédelmi miniszter, Simicskó István meghívására érkezett Budapestre, a két védelmi miniszter biztonságpolitikai kérdésekről, a visegrádi csoportról, az illegális migrációról, valamint Szlovákia és Magyarország katonai kapcsolatáról is egyeztetett.

(MTI)