Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, helyi idő szerint kora délután felszólal az ENSZ Közgyűlésének általános vitáján.

A magyar diplomácia irányítója az MTI-nek nyilatkozva beszámolt felszólalása főbb elemeiről.

Emlékeztetett arra, hogy a terrorizmus világszintű terjedése, a világ egyes térségeinek folyamatosan, egyre inkább instabillá válása, valamint az a tény, hogy manapság  60-65 millió ember van úton világszerte különböző okból, mind-mind odavezettek, hogy a korábban mindenki által természetesnek vett világrend megbomlott és drámai változásokon megy keresztül. "A világ most pedig a huszonnegyedik órában van ahhoz, hogy ezeket a változásokat még valamilyen komoly erőfeszítésekkel pozitív irányba fordítsa át" - szögezte le Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy a pozitív változásokhoz három globális politikai fordulatra van szükség. Először is véglegesen le kell győzni és véglegesen meg kell semmisíteni a globális terrorizmus központját jelentő Iszlám Államot, fel kell számolni a világszerte működő és hálózattá szerveződő embercsempész szervezeteket, valamint meg kell szüntetni és meg kell változtatni az emberek tízmillióit áldozattá tevő, emberek tízmilliónak életét veszélybe sodró és az embereket tömeges határértésekre sarkalló, képmutató bevándorlási politikákat. E három globális fordulat megvalósulásához sikeres nemzeti politikákra van szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter, s hozzátette: "Magyarország pedig mindhárom tekintetben megtette már a magáért, Magyarország mindhárom tekintetben sikeres nemzeti politikát hajtott végre".

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország tagja azon 23 országból álló csoportnak, amely katonákat küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcba. 150 magyar katona harcol Irakban az Iszlám Állam véglegesen felszámolása érdekében. "Olyan jogszabályokat hoztunk, amelyek súlyosan büntetik az embercsempészetet, s ezzel  is hozzájárulunk egy olyan nemzetközi jogi környezet létrehozásához, amely az embercsempész-hálózatok tevékenyégét talán egyszer el fogja lehetetleníteni" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Harmadikként pedig kiemelte, hogy Magyarország olyan bevándorlási politikát folytat, amely a nemzeti érdekeket, a magyar emberek érdekeit és a magyar emberek biztonsági érdekeit tartja szem előtt.

A politikus leszögezte: "arra van szükség a világban, hogy minden kormány tudatában legyen annak, hogy felelős a saját polgárai biztonságáért, s Európában is, az európai politikai vezetőknek rá kell jönniük, hogy ma minden politikának a biztonságot kell céloznia". Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország is így tett. Hozzátette: "Magyarország a magyar emberek biztonságáért felelős és Magyarország végrehajtotta azt a három politikát, amely szükséges ahhoz, hogy a világ ezeket a nagyon komoly változásokat a saját érdekeiben pozitív irányba tudja fordítani".

(MTI)