A külgazdasági és külügyminiszter több külföldi kollégájával és üzletemberekkel is egyeztet majd az ENSZ Közgyűlésében tartandó beszéde mellett, valamint újranyitja Magyarország Chicagói Főkonzulátusát is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezen a héten az Egyesült Államokba utazik, hogy részt vegyen és felszólaljon az ENSZ 70. ülésszakának Közgyűlésén. A multilaterális fórum margóján kétoldalú megbeszélést folytat Jeffrey Feltman és Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettesekkel, Peter Boehm kanadai államtitkárral, valamint Paul Richard Galagher szentszéki, Gilbert Saboya andorrai, Taíb Bakus tunéziai, Erlan Abdülajev kirgiz és Charles Koffi Diby elefántcsontparti külügyminiszterrel is, illetve New York korábbi kormányzójával, George Patakival is.

Az ENSZ programjának keretében üléseznek majd az Európai Unió 28 tagállamának külügyminiszterei is, illetve sor kerül az Iszlám Állammal és az erőszakos szélsőségekkel szembeni fellépésről szóló csúcstalálkozóra is, melyen Szijjártó Péter szintén részt vesz majd. A miniszter leköszönő társelnökként szólal majd föl az Atomcsend Egyezmény (CTBT) XIV. Cikkelyének konferenciáján is.

A magyar diplomácia vezetője Egyesült Államokban tett látogatása során újranyitja Magyarország Chicagói Főkonzulátusát is, illetve találkozón vesz részt Chicago főpolgármesterével, Rahm Emanuellel.

A külgazdasági és külügyminiszter New York-i és chicagói látogatása alkalmával is tárgyal majd az üzleti élet képviselőivel.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)