Stratégiai megállapodást kötött a kormány a visszapillantó tükrök gyártására specializálódott SMR Hungary vállalattal kedden Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megállapodás aláírásakor kiemelte: az indiai autóipari beszállító céggel aláírt dokumentum a kormány 64. ilyen megállapodása. Az egyformán szól a cégről és a magyar kis- és középvállalatokról (kkv), amelyek újabb lehetőségekhez jutnak, nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba tudnak bekerülni. Az SMR-rel május óta tárgyalnak, a cég 22 éve van jelen az országban. Mosonszolnoki és mosonmagyaróvári gyárában 1525 dolgozót foglalkoztat. Az SMR gyártja a világon értékesített minden 5. visszapillantó tükröt, Mosonszolnokon évi 7 millió pár visszapillantó tükröt állítanak elő - sorolta a miniszter.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt / KKM

A magyarországi gyárakból szállítanak tükröket a VW, a Mercedes, az Opel, a Kia, vagy a Toyota gyáraiba, az SMR együttműködik a győri egyetemmel is a k+f területén. A céggel kötött megállapodás szerint az SMR mintegy 31 milliárd forintos beruházást hajt végre; új gyárat épít Kecskeméten, és bővíti a mosonszolnoki gyáregység kapacitását, ezzel 450 új munkahelyet teremtenek az autóiparban - ismertette Szijjártó Péter. A megállapodás szerint ehhez a magyar kormány 7,7 milliárd forintos támogatást ad, és a kecskeméti beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították. A kedden aláírt stratégiai megállapodás pedig a hosszú távú fejlesztési célokat szolgálja.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt / KKM

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: az eddigi stratégiai partnerek 196 ezer magyar embernek adtak munkát, a megállapodások óta ezek a cégek 15 ezerrel növelték a foglalkoztatottak létszámát. A kormánynak ez a 3. indiai céggel aláírt megállapodása, a beruházás pedig idén a 3. jelentős indiai beruházás Magyarországon a Tata és az Apollo Tyres után. A kecskeméti beruházás a magyar-indiai kereskedelmi forgalmat is ösztönzi, és újabb igazolása a magyar gazdaságpolitika sikerességének - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az európai járműiparban lezajlott strukturális átrendeződésnek Magyarország a nyertese volt: az ország az európai járműgyártás egyik fellegvárává, az ágazat a magyar gazdaság zászlóshajójává vált. Leszögezte: az autóiparnak fontos szerepe volt a magyar gazdaság növekedési pályára állításában, az idei év első 8 hónapjában 16,3 százalékkal nőtt az ágazat termelési értéke. Tekintetbe véve, hogy az iparág adja a teljes feldolgozóipari kapacitás több mint 30 százalékát, a tartós növekedési pályát az autóipar alá tudja támasztani - mondta.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt / KKM

Szavai szerint sok teendő van a versenyképesség megőrzéséhez, a beruházásokért zajló öldöklő verseny folyamatos fejlesztéseket követel. A kormány világosan látja, hogy a megfelelő mennyiségű szakképzett munkaerő biztosítása, és a beszállítói bázis szélesítése két olyan terület, ahol még sok a teendő. Előrelépni csak a nagyvállalatokkal összhangban lehet, a stratégiai megállapodásokkal fontos partnerekre tesz szert a kormány a célok eléréséhez - jelentette ki.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt / KKM

Tibori Pál-Levente, az SMR kelet-európai és németországi alelnöke elmondta: büszkék a stratégiai megállapodásra, ami egyértelmű elismerése a két magyarországi gyáregység jó teljesítményének. A megállapodás lehetővé teszi, hogy új beruházást hozzanak Magyarországra, az új kecskeméti gyáregységben lökhárítókat készítenek majd - ismertette.

A cégcsoport 70 ezer munkatársat foglalkoztat öt kontinens 25 országában, 170 gyáregységet működtetve. A két magyarországi gyáregység - a mosonszolnoki és a mosonmagyaróvári - az ország autóiparának jelentős szereplője lett, folyamatos fejlesztésekkel - mondta.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt / KKM

Zombor Gábor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány már az ötödik kecskeméti céggel köt stratégiai megállapodást. A kormány támogatásával a térségben elindult fejlesztések az egész régiónak nagy segítséget jelentenek - tette hozzá.

(MTI)