2015-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkársága Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulójára, az UNESCO által meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan, nemzetközi tematikus programsorozattal készül.

A Semmelweis - emlékévvel a kulturális diplomáciáért felelős államtitkársága célja az, hogy a nagykövetségek, külképviseletek és a Balassi intézeti háló bevonásával Semmelweis munkásságán keresztül a magyar tudományos életnek, a tudományos - orvosi képzésnek, a magyar innovációnak és kreativitásnak megfelelő jelenlétet biztosítson a világban, nem kizárólag a tudomány eszközeivel. A programsorozat koordinációjára a tárca munkacsoportot állít fel, többi között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Magyar UNESCO Bizottság, valamint a Semmelweis Egyetem meghívásával.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, a világon elsőként alkalmazta és ok-okozati kapcsolattal igazolta, hogy az addig kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz,illetve az azt okozó fertőzés a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével teljes egészében megelőzhető. Az általa javasolt prevenció forradalminak számított, 30 évvel megelőzte korát, ezért módszerét nehezen fogadta el az akkori orvostudomány. 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait, majd a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)