A mai napon Őry Csaba kijelölt vietnami nagykövet átadta megbízólevelét Truong Tan Sangnak, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnökének.

Az átadást követő mintegy negyven perces megbeszélésen az elnök elégedettségét fejezte ki a vietnami-magyar kétoldalú kapcsolatok fejlődésének vonatkozásában, és megköszönte mindazt a segítséget, amit Vietnam az elmúlt 65 évben Magyarországtól kapott, kiemelve a Magyarországon élő vietnami kolóniának nyújtott támogatást. Megerősítette, hogy Vietnam számára prioritást élveznek a magyar kötött segélyhitelből megvalósuló projektek, és hangsúlyozta a két ország kölcsönös segítségnyújtását a nemzetközi szervezetekben való jelöléshez. Kitért Magyarország szerepére az Európai Unión belül, illetve Vietnam szerepére az ASEAN közösségen belül. Példaértékűnek tartotta az EU-n belüli V4-es együttműködést az ASEAN-on belüli térségi együttműködés tekintetében.

Őry Csaba naqykövet néhány személyes köszöntő mondat után hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szintén érdeke az elindított kötött segélyhitel projektek sikeres továbbvitele és eredményes lezárása. Megerősítette, hogy nemcsak tovább kívánjuk folytatni a szoros együttműködést gazdasági, kulturális és oktatási téren, de minél szélesebb spektrumon kívánjuk lefedni ezeket a tevékenységeket. Elmondta, hogy további komoly együttműködési lehetőségeket lát mind a politikai, mind a környezeti és globális kihívások elé állított Vietnammal - kormányközi, regionális, és intézményi szinten is. A nagykövet hangsúlyozta, kiemelt célja az új, dinamikus Vietnam megismertetése Magyarországon, illetve mandátumának fontos eleme lesz az is, hogy a fiatal vietnami generációk újra megismerkedjenek hazánkkal.

A látogatás végén a vietnami elnök átadta Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének szóló üdvözletét, és örömmel köszönte meg a nagykövet által tolmácsolt magyar köztársasági elnöki üdvözletet.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)