Nemzetközi gyermekvédelmi sporttalálkozó kezdődött pénteken Zánkán, a rendezvényen öt ország állami gondozásban élő diákjai mérhetik össze képességeiket - mondta Nagy Anna külügyi szóvivő az MTI-nek.

A visegrádi négyek háromnapos sporttalálkozóján a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar diákok mellett a Kárpát-medencei "nemzeti összetartozás" alapján a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványtól érkező romániai fiatalok is részt vesznek.

A zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban négy sportágban versenyezhetnek a gyerekek: labdarúgásban, röplabdában, atlétikában és asztaliteniszben.

A ifjúságvédelmi és nevelőszülői hálózatban élő diákok sporttalálkozóját a Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezte Monspart Sarolta tájfutó világbajnok közreműködésével, és a Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával szervezték meg.

A külügyi szóvivő elmondta: a négy visegrádi országot negyven-negyven fiatal képviseli Zánkán. Úgy fogalmazott: a rendezvény a "visegrádi négyek következő generációjának" találkozója, és jó kiindulópont ahhoz, hogy együttműködésük valóban élő kapcsolat legyen.

(MTI)