Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban amerikai zsidó szervezetek képviselői előtt hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyetlen nemzeti, vagy vallási kisebbségnek sem kell félnie.

Az ENSZ közgyúlésének ülésszakán résztvevő Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: "fontosnak tartom leszögezni, hogy Magyarország keresztény állam és Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, s a kereszténység és a kereszténydemokrácia teljesen összeférhetetlen az antiszemitizmussal. Tehát Magyarországon minden egyes, akár nemzeti, akár vallási közösség nyugodt lehet afelől, hogy amíg Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, amíg Fidesz által vezetett kormánya van, addig egyetlenegy nemzetiségi vagy vallási közösségnek sem kell félnie". Szijjártó Péter közölte: erről biztosította az itteni zsidó szervezetek vezetőit.

A tárcavezető az MTI-nek adott nyilatkozatában az ENSZ új főtitkárának megválasztásáról is kifejtette álláspontját. Emlékeztetett arra, hogy novembertől új főtitkára lesz a világszervezetnek, s ez rendkívül fontos esemény, hiszen az egész világ rendkívül komoly kihívásokkal néz szembe. Szijjártó Péter hangsúlyozta: "A háborús konfliktusok, a terrorcselekmények, a klímaváltozás, az úton lévő 60-65 millió ember egyaránt azt mutatja, hogy a második világháború befejezése óta a világnak soha nem kellett ennyi és ilyen súlyú kihívással egyszerre szembenéznie. Ezért rendkívül fontos, hogy ki lesz a főtitkára annak az egyetlen nemzetközi szervezetnek, amely gyakorlatilag a világ valamennyi országát tömöríti és politikai munkát végez".

"A közép-kelet-európai térség jelenleg rendkívül érzékeny térség a maga történelmi sajátosságaival, az Ukrajnában zajló háborúval, az energiabiztonsági kihívásokkal, a nyugat-balkáni feszültségekkel, Oroszország és az Európai Unió viszonyával, s egy sor olyan érzékeny kérdés van a térségben, amelyet - úgy tűnik -, nyugat-európai és transzatlanti barátaink nem mindig értenek meg teljes egészében." A miniszter ezért nagyon fontosnak mondta, hogy a közép-európai országok végre össze tudjanak fogni és végre közép-európai főtitkára legyen az ENSZ-nek. Szijjártó Péter kiemelte: olyan emberre van szükség, aki pontosan érti és tudja a közép-európai problémákat, ismeri a közép-európai emberek gondolkodását és ezért a legjobb garancia lehet arra, hogy a világszervezetet jó értelemben véve használni lehessen arra, hogy Közép-Európa helyzetén javítani, a Közép-Európában kétségtelenül meglévő konfliktusokat, feszültségeket csökkenteni lehessen. Ezért most nagyon fontos érdek, hogy az ENSZ-nek végre közép-, illetve kelet-európai főtitkára legyen.

Leszögezte: nekünk, közép-európaiaknak nagyon fontos érdekeink vannak, hiszen a kelet-európai országok alkotta csoport az egyetlen olyan országcsoport a világszervezeten belül, amely az elmúlt 70 esztendőben nem adott még főtitkárt. Ezért most nagyon fontos érdek, hogy az ENSZ-nek végre közép-, illetve kelet-európai főtitkára legyen.

"Ennek érdekében folyamatosan együttműködünk a közép-európai országokkal, és Magyarország azt a közép-európai jelöltet támogatja majd, aki a legerősebbnek bizonyul az előzetes szavazások és erőfelmérések során" - jelentette ki a magyar diplomácia irányítója.

(MTI)