Magyarország bilaterális megbeszélés keretében megállapodott Portugáliával a konzuli képviseleti együttműködés jelentős kibővítéséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében, kedden az MTI-nek nyilatkozva.

Elmondta, az együttműködés lényege, hogy számos portugál nyelvű afrikai országban Portugália fog kiadni vízumot Magyarország nevében. Magyarország pedig a Távol-Kelet olyan országaiban fog kiadni Portugáliába szóló vízumokat, amelyekben Magyarország jó kapcsolatokat ápol a keleti nyitás politikája keretében, a mediterrán országnak pedig nincs képviselete.

A megállapodás előnye, hogy mindkét ország ki tudja terjeszteni a konzuli vízumkiadási jelenlétét pluszköltségek nélkül - tette hozzá.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy portugál kollégájával megállapodtak abban: szorosabbra fűzik együttműködésüket az unió és a NATO nyugat-balkáni bővítésének tekintetében. Magyarország és Portugália is úgy gondolja, hogy a béke és a stabilitás fenntartásának ez az egyetlen útja - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a portugál nyelv egyre hangsúlyosabb a magyar oktatásban. A folyamat elismeréseként Portugália jelentős támogatást nyújtott ahhoz, hogy Magyarországot felvették a portugál nyelvű országok közösségébe megfigyelői minőségben, ami komoly elismerés az ország számára - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)