Március 19-én lesz 20 éve a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti, a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttműködésről szóló szerződés aláírásának.

Az 1995. március 19-én Párizsban aláírt szerződést a KKM fontos nemzetközi jogi dokumentumként tartja számon, amely alapján immár két évtizede építjük az országaink közötti kétoldalú kapcsolatokat közös érdekeink számos területén.

Az alapszerződés megteremtette az együttműködés kereteit és alapjait a kétoldalú kapcsolatrendszer minden területén, többek között az egymás országaiban élő nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó kötelezettségvállalások rögzítésével, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kereteinek létrehozásával.

Az alapszerződés a Szlovák Köztársaság és Magyarország közötti kölcsönös bizalom megszilárdításának támaszává vált a vegyes bizottsági rendszer létrehozásának köszönhetően is. Ezt az együttműködési formát hasznosnak tartjuk, mert lehetővé teszi a kétoldalú kapcsolatok gyakorlati kérdéseinek megoldását. A vegyes bizottsági rendszer elég rugalmas eszköz ahhoz, hogy az időközben felmerülő kérdéseket is kezelni tudja. Az alapszerződésre az eltelt idő távlatában is olyan eszközként tekintünk, amely az országaink közötti kapcsolatok elmélyítésére szolgál. Időközben mindkét ország az Európai Unió és a NATO tagállamává vált. Ez az alapvető változás jelentősen befolyásolta az együttműködésünket is.

Az alapszerződés létrejötte rámutatott ezen együttműködés indokoltságára, ezt erősíti az a tény, hogy 20 évvel az aláírást követően továbbra is megfelel a kor követelményeinek. Az alapszerződés a szomszédos államok közötti jó kapcsolatok keretének, úgy is, mint a térség biztonságának, fontos része, amelyek Magyarország számára prioritást jelentenek.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)