Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével - mondta szerdán Londonban Szijjártó Péter.

A politikus arra reagált, hogy a keddi amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus párti jelöltet választották elnökké demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben.

A külgazdasági és külügyminiszter, aki Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében érkezett egynapos hivatalos látogatásra a brit fővárosba, az elnökválasztás eredményéről a magyar sajtónak kijelentette: az amerikai emberek világos véleményt mondtak, és ezt természetesen mindenkinek illik tiszteletben tartania. "Nem mindennapi választási kampányt láthattunk az elmúlt egy évben, amelyet az amerikai emberek egy világos döntéssel most lezártak" - fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy a világra politikai és gazdasági szempontból egyaránt új korszak köszöntött, hiszen mind a világgazdaságban, mind a világpolitikában történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenéznie a világ valamennyi országának.

A külgazdasági és külügyminiszter külön megemlítette a migrációval, a tömeges bevándorlással, a háborús konfliktusok kiéleződésével kapcsolatos kihívásokat. Egyértelmű, hogy e történelmi kihívások közepette új típusú politikákra, új, bátor megközelítésekre van szükség, mivel bebizonyosodott, hogy a hagyományos eszközök már nem igazán működnek - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy ebben az új korszakban a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével.

(MTI)