Budapest és Róma szoros szövetségei egymásnak, távol áll ugyan egymástól a két ország álláspontja a migráció értékelésében, de együtt lépnek fel a nemzetközi biztonságért, mind a nyugat-balkáni térség stabilitása, mind a terrorizmus elleni küzdelem érdekében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Rómában szerdán az olasz kollégájával, Angelino Alfanóval való találkozója előtt.

Szijjártó Péter kijelentette, a migráció kérdésében Magyarország a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt. "Világossá tettük, hogy senkinek sem engedjük meg, hogy illegálisan lépje át Magyarország határát" - mondta a külügyminiszter. Hozzátette, az olaszok mást gondolnak ebben a tekintetben, "távoli az álláspontunk, valószínűleg nem is lesz megegyezés köztünk ebben".

Hangsúlyozta, hogy a további, Magyarország biztonsága szempontjából fontos kérdésekben azonban teljes az egyetértés Budapest és Róma között. Elsők között említette a nyugat-balkáni térség integrációját, hangsúlyozva, hogy a Közép-Európai Kezdeményezésnek (KEK) Olaszország a vezetője, és a KEK fogja össze a nyugat-balkáni és az európai országok közötti együttműködést.

"A Nyugat-Balkánon egyre éleződik a feszültség, és ezt az európai integráció felgyorsításával lehet kezelni" - jelentette ki Szijjártó Péter. Olaszok és magyarok együtt vesznek részt az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni katonai műveletekben. A magyar katonák az iraki Erbílben olasz parancsnokság alatt szolgálnak. Szoros az együttműködés a közel-keleti keresztény közösségek védelmében is, és közös a cél, hogy ezek biztonságban visszatérhessenek szülőföldjükre, ahonnan elüldözik őket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar és az olasz kormány közösen dolgozik az európai védelmi rendszer kiépítésén, a "NATO európai lábának megerősítésén", valamint az EU versenyképességének növelésén.

Megjegyezte, hogy Itália Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és a nyolcadik legnagyobb magyarországi befektető. Tavaly rekordot döntött a két ország közötti árucsereforgalom mintegy 8,5 milliárd euróval és az Olaszországba irányuló magyar export 4,4 milliárd euró értékben. Hozzátette, hogy az Exim-bankban ötszáz milliós hitelkeretet hoztak létre a magyar-olasz vállalatok együttműködésének támogatására.

A római külügyminisztériumban Angelino Alfanóval tartott sajtótájékoztatón a RAI olasz közszolgálati televízió újságírójának kérdésére Szijjártó Péter leszögezte, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlók többsége Szerbiából és Horvátországból érkezik. Hangsúlyozta: "egyik országban sincs háború, egyikben sincs veszélyeztetve az életük, ezért sem jogi, sem humanitárius magyarázat nincs arra, hogy miért kellene engednünk, hogy ezek az emberek megsértsék Magyarország határát. Akkor  léphetnek be, ha a nemzetközi jog szerint erre jogosultak" - mondta Szijjártó Péter.

A két külügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben olasz-magyar üzleti fórumot rendeznek.

Szijjártó Péter egynapos olaszországi látogatásának első állomása Verona volt, ahol köszönetet mondott a január 20-án történt tragikus autóbusz-baleset utáni segítségnyújtóknak. Emlékplakettet nyújtott át többek között Flavio Tosi veronai polgármesternek és a baleset helyszínén levő San Martino Buon Albergo önkormányzatát vezető Valerio Avesaninak, az autósztráda-rendőrség parancsnokának, Girolamo Lacquanitinek és a súlyos sérülteket ellátó veronai kórházak orvos igazgatóinak. Szijjártó Péter felkereste a baleset helyszínét, ahol gyertyát gyújtott es koszorút helyezett el.

A miniszter Tolentinóban, a közép-olaszországi földrengés sújtotta Marche tartományban ellátogatott a súlyosan megrongálódott Szent Szív és Szent Benedek templomba, amelynek helyreállítását Magyarország 150 millió forinttal finanszírozza. Találkozott a helyreállítási munkák mérnökeivel és tervezőivel. A templom helyreállítása a tervek szerint márciusban megkezdődik és novemberre ér véget. "Olaszok és magyarok között mély a barátság, hiszen az igaz barát a bajban mutatkozik meg, és az olaszok az egyik legsúlyosabb külföldi buszbaleset után segítettek nekünk, természetes tehát, hogy mi is segítünk a földrengés sújtotta olasz térségnek" - jelentette ki Szijjártó Péter.

(MTI)