Magyarország és az Európai Unió érdeke is, hogy az Etiópiában lévő több mint 820 ezer bevándorló és menekült rendezett és humánus módon élhessen az afrikai országban, és ne induljanak meg Európa irányába - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden addisz-abebai látogatása során telefonon az MTI-nek.

Szijjártó Péter hozzátette: ezért támogatta Magyarország, hogy az unió 745 millió euró segítséget nyújtson Etiópiának az Európai Fejlesztési Alapból, valamint 1,4 milliárd eurónyi humanitárius, alapvetően élelmezési célú támogatást is adjon a kelet-afrikai országnak.

Hangsúlyozta azt is, hogy rendkívül erős a térségben az al-Shabaab globális terrorhálózatba tartozó dzsihadista szervezet, amely tovább erősítheti az elvándorlást Etiópiából, amely most Afrika első számú befogadó országa. Minél több merényletet követnek el és félelemben tartják az embereket, annál többen indulnak útnak Európa felé - mondta. Ezért fontos az európai-etióp együttműködés a szélsőséges iszlamista erők visszaszorítása és a terrorizmus elleni harc miatt a régióban - szögezte le Szijjártó Péter.

Kép letöltéseFotó: KKM / Paczolay Máté

Kitért arra, hogy a déli nyitás külgazdasági stratégia nyomán jelentős erőforrásokat szán a kormány az afrikai gazdaságokkal történő együttműködésre. Etiópia a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, Addisz-Abeba pedig Afrika fővárosa is, itt van az Afrikai Unió és az ENSZ afrikai gazdasági bizottságának is a székhelye - ismertette. Emiatt egyre több ország nyit képviseletet Etiópiában, Magyarország idén nyitotta újra a nagykövetséget Addisz-Abebában, felismerve az ország növekvő regionális szerepét - tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy látogatása alatt magyar-etióp üzleti fórumot szerveztek, amelyen 15 magyar üzletember vett részt. A tárcavezető az együttműködési pontok között említette az addisz-abebai tömegközlekedési rendszer fejlesztését magyar részvétellel. Hozzátette, hogy a Dunai Repülőgépgyár már megépített egy villamos prototípust közösen egy etióp gyártóval, jelenleg a sorozatgyártásról folynak tárgyalások az Eximbank bevonásával.

Kép letöltéseFotó: KKM / Paczolay Máté

Fontos területnek nevezte még a vízgazdálkodást, ahol a magyar megoldásokat kiemelten keresik, továbbá a gyógyszeripart, és érdeklődést tapasztalt az elektronikus nyilvántartási rendszerek és az útdíjfizetési rendszer magyar fejlesztései iránt is.

A miniszter közölte, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködési megállapodást írt alá addisz-abebai partnerszervezetével.

Szijjártó Péter hozzátette: annak érdekében, hogy a magyar termékek és szolgáltatások versenyképesek legyenek, az Eximbank 28 millió dolláros hitelkeretet nyitott az Etiópiában piacra lépő magyar vállalatok részére.

Kitért arra, hogy Magyarország újabb 30 felsőoktatási ösztöndíjat is felajánlott Etiópiának szeptembertől kezdve. A két külügyminisztérium közötti politikai együttműködési nyilatkozatot is aláírtak - számolt be a tárcavezető.

Szijjártó Péter az első magyar külügyminiszter, aki Etiópiába látogatott. A tárcavezető találkozott Mulatu Tesome köztársasági elnökkel, Tedros Adhanom külügyminiszterrel, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével és az oktatási miniszterrel is.

(MTI / KKM)