Minden ilyen magas szintű látogatás, mint most Heinz Fischer osztrák államfő budapesti útja, megerősíti a magyar kormányt abban a hitében, hogy Ausztria és Magyarország közösen keresi a megoldásokat azokra a kihívásokra, amelyekkel Európának szembe kell néznie - jelentette ki Szijjártó Péter szerdán Budapesten, az osztrák és a magyar ipari és kereskedelmi kamarák által szervezett üzleti fórumon.

Szijjártó Péter kiemelte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partner és a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és más tényekből is látszik, hogy milyen szoros az osztrák-magyar viszony; 40 testvérvárosi, testvérközségi kapcsolat jött létre a két ország települései között, és magyar turisták évi több mint 1,1 millió vendégéjszakát töltenek Ausztriában.

Heinz Fischer osztrák államfő az üzleti fórum megnyitóján úgy jellemezte az osztrák-magyar együttműködést: kék az ég, de látszik néhány felhő.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Heinz Fischer megjegyezte, Magyarországon kicsit erősebb az az érzés, hogy vagyunk mi, és - velünk szemben - van Brüsszel, az Európai Unió. Az osztrákok - és az angolok, franciák, belgák - viszont, ha azt mondják, "mi", akkor egész Európát, az Európai Uniót értik alatta - mondta. Nem állítom, hogy minden osztrák így gondolkodik, de aki a nyilvánosság előtt beszél, az kiáll a közös európai érdekek és értékek mellett - tette hozzá Heinz Fischer.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elismerte: az elmúlt években nem voltak felhőtlenek az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok. Szavai szerint csak annyi történt, hogy Magyarország felismerte a saját érdekeit, és erőteljesebben kiállt ezek mellett, ahogyan például az osztrák áruk kitüntetett helyet kapnak az ausztriai üzletek polcain. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány folytatja az eddigi gazdaságpolitikát, "természetesen az összes európai uniós szabályt betartva, és az európai uniós partnerekkel együttműködve".

(MTI)