Magyarország célja, hogy megteremtse érdemi gazdasági jelenlétét Albániában, és segítse a nyugat-balkáni ország európai integrációját - mondta a Tiranában tartózkodó Szijjártó Péter szerdán telefonon az MTI-nek.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak világpolitikai és világgazdasági változásai jelentősen felértékelték a Nyugat-Balkán jelentőségét. Európát, az európai értékközösséget két irányból, kelet és délkelet felől is érte biztonsági kihívás. Ebben a helyzetben Közép-Európának energiabiztonsága szavatolásához új lehetőségek után kell néznie. Az Azerbajdzsánból és Oroszországból származó gáznak Délkelet-Európából kell eljutnia Közép-Európába. Ehhez a Nyugat-Balkánon keresztül vezető útvonalakra van szükség - hangoztatta a miniszter.

Kép letöltéseSzijjártó Péter minisztert fogadja Ditmir Bushati albán külügyminiszter Tiranában. Fotó: KKM

Hozzátette, hogy Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában van, ha valaki, akkor a magyarok tudják, mi a különbség, ha van stabilitásn a Nyugat-Balkánon, vagy  nincs. Ezért Magyarország és egész Közép-Európa számára különös jelentőségű ez a térség. A Nyugat-Balkán stabilitását úgy lehet hosszú távon biztosítani, hogy fenntartják számára az európai integráció lehetőségét.

Magyarország, ahogy eddig is, ezután is támogatja Albánia gyors integrációjának folyamatát - hangsúlyozta a miniszter.  Ennek érdekében megállapodott albán kollégájával, Ditmir Bushatival arról, hogy Magyarország szakértőket delegál a tiranai kormány mellé, segítendő az uniós csatlakozási folyamatot.

Kép letöltéseSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ilir Meta, az albán parlament elnöke. Fotó: KKM

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország célja megteremteni érdemi gazdasági jelenlétét Albániában. Az együttműködést négy területen fűznék szorosabbra. Szeretnék, ha magyar részvétellel valósulna meg Macedónia és Albánia villamoshálózatának összekötése. Közösen segítenék a magyar vállalatokat abban, hogy belépjenek az albán piacra a vízienergia és a vízgazdálkodás területén. Van lehetőség magyar részvételre az albán vasútfejlesztésekben is. Az együttműködés további területe a mezőgazdaság. Megállapodás született az együttműködés szorosabbra fűzéséről, valamint  az áruforgalom növeléséről - tájékoztatott a miniszter.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy Magyarország albán hallgatóknak húsz ösztöndíj-lehetőséget ajánlott fel magyar egyetemeken. A miniszter emlékeztetett továbbá arra, hogy Magyarország és Albánia is elkötelezett résztvevője az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciónak, és a két ország ezen a téren is megerősítette együttműködését. Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott Arben Ahmetaj gazdasági miniszterrel, valamint Ilir Metával, az albán parlament elnökével, továbbá felavatta Magyarország tiranai nagykövetségének új épületét.

(MTI)