Magyarország AIIB-hez történő csatlakozása elősegíti hazánk nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormany.hu-nak.

Tagságunk lehetővé teszi azt is, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben hazánk is részt vegyen. A tagság megkönnyíti, hogy a magyar vállalatok részt vegyenek a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekben. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában a magyar cégek számára, illetve elősegíti részvételüket az új selyemút koncepció megvalósításában. A számítások szerint olyan régiókban, országokban és ágazatokban is fel lehet majd használni az AIIB forrásait, ahol a magyar exportőrök már most is jelen vannak, ott bővítést terveznek, így a tagságunk nagy mértékben segítené elő ezen cégek exportkapacitásának növekedését. A magyar csatlakozás pontos pénzügyi feltételeiről a csatlakozási tárgyalások során fogunk megállapodni.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre hozták létre azzal a céllal, hogy hosszú távú finanszírozást biztosítson infrastrukturális beruházásokra az ázsiai térségben.

A multilaterális bank létrehozásának ötletét először 2013-ban vetette fel a kínai vezetés, azóta már 26 regionális alapító tagja van, az AIIB funkcionális felállításának megkezdése 2015 végére várható. Az AIIB jegyzett tőkéje 100 milliárd USD lesz, a nem regionális tagok közt oszlana meg a tulajdoni hányad 25-30%-a. A nem regionális alapító tagok közt találjuk Németországot, Franciaországot, Svájcot és az Egyesült Királyságot is, illetve már jelezte csatlakozási szándékát többek közt Ausztrália, Ausztria, Hollandia és Finnország is.

(kormany.hu)