Biztonsági, gazdasági, közlekedési és diplomáciai együttműködésről tárgyalt kedden Szarajevóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában kiemelte: Magyarország alapvető biztonsági érdeke az, hogy Bosznia-Hercegovina minél gyorsabban és szorosabban integrálódjon azokba a szervezetekbe, amelyek garanciát jelentenek a nyugat-balkáni ország biztonságára és stabilitására.

Hozzáfűzte, hogy Magyarország alapvető biztonsági érdeke a nyugat-balkáni térség stabilitása és békéje, ebben pedig kulcsfontosságú szerepe van Bosznia-Hercegovina stabilitásának, hiszen jelenleg politikai és gazdasági szempontból ez az ország a legsebezhetőbb a térségben.

Bosznia-Hercegovina "alig 100 kilométerre van Magyarországtól, így minden esetleges negatív irányú változás biztonsági kockázatot jelent Közép-Európára és főleg a legközelebbi közép-európai országra, Magyarországra" - mondta.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt, KKM

Szijjártó Péter Szarajevóban Igor Crnadak boszniai külügyminiszterrel, Denis Zvizdic miniszterelnökkel, valamint Bakir Izetbegoviccsal, a háromtagú államelnökség soros elnökével tárgyalt, illetve meglátogatta a Európai Unió boszniai katonai misszióját, amelyben 163 magyar katona szolgál. Ez utóbbival kapcsolatban a külügyminiszter hangsúlyozta: az uniós tagországok közül a második legtöbb katonát Magyarország küldte, ami bizonyítja, hogy Magyarország nemcsak beszél a boszniai stabilitás és béke fontosságáról, hanem tesz is érte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy megállapodás született arról, hogy a katonai misszió parancsnoka melletti megüresedett politikai tanácsadó pozíciót magyar tisztségviselő fogja elfoglalni.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációját három fontos nemzetközi szervezetbe: a NATO-ba, az Európai Unióba és a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO). A részletekről szólva elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina NATO-tagságra vonatkozó akciótervét már a júliusi varsói csúcstalálkozó során életbe kellene léptetni, valamint Magyarország támogatja az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi gyakorlati elindítását is, és azt várja a júliusban kezdődő szlovák soros EU-elnökségtől, hogy a tárgyalások már a nyár folyamán elinduljanak.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt, KKM

A Bosznia-Hercegovina és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom 400 millió eurót tesz ki - emelte ki Szijjártó Péter. Ezt szeretnék tovább növelni, és ennek érdekében megállapodás született a kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény megkötéséről, amelyre még ebben az évben sor kerül. Emellett nyitottak egy 61,5 millió eurós hitelkeretet a magyar-bosnyák vállalatközi együttműködés támogatására.

A magyar gazdaságnak két zászlóshajója van Bosznia-Hercegovinában - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter: a Mol, amely különböző leányvállalatokon keresztül több mint száz benzinkutat üzemeltet, és piaci terjeszkedését nem ellenzik a bosnyák hatóságok, valamint a vízügyi együttműködés, a boszniai árvízvédelmi tevékenységben ugyanis Magyarország is részt vesz. A közlekedés területén nagy előrelépésre lehet számítani már az idei esztendőben - közölte Szijjártó Péter -, az év végén ugyanis újraindul a Budapest-Szarajevó közvetlen légi járat.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt, KKM

Mindezek mellett a magyar kormány 50 ösztöndíjat ajánlott fel bosnyák hallgatók számára, és megállapodtak abban is, hogy Bosznia-Hercegovina támogatni fogja Magyarországot novemberben, amikor az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságáért indul.

A találkozókon az is elhangzott, hogy Bosznia-Hercegovina hálás Magyarországnak az integrációs folyamatban nyújtott segítségéért.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)