Esküt tett szerdán az Országgyűlésben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az esküokmány aláírása után Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a frakciók képviselői gratuláltak az új miniszternek.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Áder János köztársasági elnök - mint az az államfői átirat parlamenti ismertetésében is elhangzott - szeptember 23-ai, keddi hatállyal nevezte ki tárcavezetővé Szijjártó Pétert.

Az Országgyűlés négy szakbizottsága, a külügyi, az európai ügyi, a gazdasági, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága szombaton hallgatta meg Szijjártó Pétert, és támogatta miniszteri kinevezését. A politikus a meghallgatáson azt mondta, hogy a magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie.

Szijjártó Péter - aki eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt - az uniós biztosnak jelölt Navracsics Tibort váltja a miniszteri poszton.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Az Országgyűlés szerdai plenáris ülésének elején Jakab István levezető elnök közölte azt is: Navracsics Tibor arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy új megbízatására figyelemmel képviselői tiszteletdíját a továbbiakban nem kívánja felvenni.

(MTI)