Kétoldalú gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Szófiában folytatott tárgyalásain, és az MTI-nek telefonon adott interjúban azt is elmondta, hogy 2017 elejétől remélhetőleg újra lesz közvetlen légi járat Budapest és Szófia között.

Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, Daniel Mitov külügyminiszterrel és Bozsidar Lukarszki gazdasági miniszterrel találkozott, és tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról, valamint az Európát leginkább sújtó kihívásokról.

Kép letöltéseFotó: KKM

A gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról azért állapodtak meg, mert magyar vállalatok egyre komolyabban érdeklődnek a bulgáriai piaci lehetőségek iránt, és például az OTP, a Richter és a Videoton már jelentős kapacitással van jelen az országban, és bővíteni akarják ezeket - mondta.

A két ország kereskedelmi forgalma tavaly október végére meghaladta az egymilliárd eurót, ami kilenc százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Magyarország szerdán megkapta az Európai Bizottság azon levelét, amelyben jelzi: nincs kifogása az ellen, hogy a magyar kormány kiírjon egy olyan közbeszerzési eljárást, amelynek eredményeképpen Budapest és a balkáni fővárások között újra lehet légi összeköttetés. Ha sikeres lesz ez a közbeszerzés, akkor remélhetőleg már 2017 elejétől lesz Budapest-Szófia közvetlen járat - mondta a miniszter.

Kép letöltéseFotó: KKM

Sajnálatos magyar szempontból - jelentette ki Szijjártó Péter -, hogy lekerült a napirendről a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, de a magyar kormány üdvözli, hogy az Európai Bizottság szerdán hozott egy döntést, miszerint pénzügyileg is támogatja Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria együttműködését arra, hogy összekössék gázvezeték-rendszereiket, ezáltal a déli gázfolyosó össze lesz kötve Közép-Európával - tette hozzá.

Végül Szijjártó Péter elmondta: a magyar és a bolgár külügyminisztérium támogatja, hogy kitűzzék a magyar-bolgár barátság napját, amelyet a bolgár nemzeti szószóló kezdeményezett szerdán az Országgyűlésben.

(MTI)