A KKM fokozott figyelemmel kíséri azokat a híradásokat, melyek nyugtalanságot és félelmet váltanak ki a kárpátaljai többnemzetiségű lakosságban a mozgósításokkal kapcsolatban, illetve az ukrajnai fejleményeket nyomon követő magyarországi közvéleményben.

A minisztérium Magyarország ukrajnai külképviseletein keresztül állandó kapcsolatban van az ukrajnai központi és helyi adminisztráció, a kárpátaljai egyházak és társadalmi szervezetek képviselőivel, akik folyamatosan tájékoztatnak az eseményekről. A rendelkezésre álló információk közül különösen az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

- az ukrán hatóságok a katonaviselt, katonai kiképzést és szakképzést kapott tartalékosokat szándékoznak mozgósítani;
- a mozgósítás során korlátozott számban kívánják a tartalékosokat behívni;
- a megyei vezetés arra törekszik, hogy a kárpátaljai behívott tartalékosok a helyi területvédelmi erők kötelékében teljesítsenek szolgálatot;
- a behívandó tartalékosok között a hatóságok semmilyen etnikai alapú megkülönböztetést nem alkalmaznak.

A KKM a jelen feszült helyzetben kiemelten fontosnak tekinti a tárgyszerű, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatást az ukrajnai történésekről. Bízik abban, hogy a kijevi és kárpátaljai állami szervek, valamint a kárpátaljai társadalmi szervezetek és egyházak képviselői között zajló párbeszéd révén a lehető legkedvezőbb megoldás születik a mozgósítás következtében kialakult aggodalmak és félelmek eloszlatására.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)