A Külgazdasági és Külügyminisztérium üdvözli, hogy 2017. március 31-én, pénteken a Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) a Tőketerebesi Járásban fekvő Újhely vasútállomásán elhelyezte az első kétnyelvű, szlovák-magyar helységnévtáblát, így a több éven át húzódó vita után elkezdődött a vasúti kétnyelvűség Szlovákiában. A tervek szerint ez év végéig fokozatosan további 53 állomásra kerül még ki a magyar feliratú tábla, egyre pedig a ruszin.

Magyarország Kormánya kiemelten kezeli a felvidéki magyarság helyzetének alakulását és kisebbségi jogainak garantálását. Fontos fejleménynek tartjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa a közelmúltban olyan törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ismét térítésmentessé válik az anyanyelvre történő fordítás a polgári peres eljárásokban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üdvözli, hogy hamarosan sor kerül a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény elfogadására is, mely nyomán bővülnek a kisebbségi kultúrára rendelkezésre álló források.

Az utóbbi hetekben Szlovákiából érkező hírek is azt jelzik, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok légkörében az utóbbi évek során tapasztalható kedvező irányú változások a felvidéki magyar nemzeti közösség tekintetében is számos területen elősegítik a nyitott kérdések megoldását.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)