Hat pontban összefoglalható diplomáciai és gazdasági támogatást nyújt Magyarország Bosznia-Hercegovinának az ország fejlődése érdekében - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon csütörtöki szarajevói látogatása alkalmával.

A tárcavezető Davor Ivo Stier horvát külügyminiszterrel együtt érkezett Bosznia-Hercegovinába, hogy boszniai kollégájával, Igor Crnadakkal találkozzon, valamint megbeszélést folytasson az ország háromtagú elnökségével, miniszterelnökével és több miniszterével.

Kép letöltéseSzijjártó Péter, Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter és Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere Fotó: KKM

Szijjártó Péter kijelentette: a Nyugat-Balkán stabilitása és békéje Magyarország alapvető biztonsági érdeke, ezért komoly aggodalmat okoz Budapest számára, hogy egyre több és egyre súlyosabb konfliktusról, feszültségről érkezik hír a Nyugat-Balkánról, főként Bosznia-Hercegovinából. "Mivel Bosznia-Hercegovina mindössze 100 kilométerre van Magyarországtól, ezért az ország esetleges instabilitása vagy a felmerülő feszültségek közvetlen biztonsági fenyegetést jelentenek Magyarország számára" - magyarázta a külügyi tárca vezetője. Hozzátette, hogy éppen ezért a magyar külpolitika egyik fontos törekvése, hogy segítse Bosznia stabilitásának, békéjének és nyugalmának fenntartását.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy gazdasági fejlesztéssel, illetve az európai integrációs folyamat felgyorsításával lehet a legjobban kezelni a nemzetek és etnikumok közötti, alapvetően a múltból fakadó, konfliktusokat. "Ha nem segítjük Boszniát ezekben a folyamatokban, akkor megnő a kockázata annak, hogy a konfliktusok és a feszültségek elmérgesednek ebben az országban, és ha ez így lenne, akkor az az egész Nyugat-Balkán destabilizálását is jelenthetné, ami pedig közvetlen és komoly biztonsági fenyegetést jelentene Magyarországra" - tette hozzá.

Kép letöltéseDavor Ivo Stier horvát külügyminiszter, Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere és Szijjártó Péter  Fotó: KKM

Brüsszel elfogadta Szarajevó uniós tagfelvételi kérelmét, és az első vonatkozó kérdőívet is elküldte már a boszniai kormánynak. Ezzel megindult a bosnyákok csatlakozás előtti tárgyalásainak a legfontosabb szakasza - mutatott rá Szijjártó Péter -, amely komoly és összetett munkát igényel, és ebben Magyarország segíteni szeretné a nyugat-balkáni államot.

Budapest ezért egy csatlakozási folyamatban tapasztalatot szerzett magyar diplomatát küld a bosnyák külügyminisztériumba, hogy segítse a bosnyákok integrációs folyamatát. "Ez egy bevett szokás már, hiszen a szerb, a montenegrói és a macedón külügyminisztériumban is dolgozik magyar csatlakozási diplomata" - közölte Szijjártó Péter. Emellett fenntartják az EU boszniai békefenntartó erőiben való jelentős magyar részvételt. A misszióban részt vevő katonák számát illetően Magyarország a harmadik legnagyobb haderőt képviseli Bosznia-Hercegovinában. Jelenleg 163 katona vesz részt a misszióban, és a parancsnokhelyettest is Magyarország adja.

Kép letöltéseDavor Ivo Stier horvát külügyminiszter, Denis Zvizdic, Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke és Szijjártó Péter Fotó: KKM

Gazdasági szempontból négy fontos ponton segíti a magyar kormány Szarajevót - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. A 2014-es hatalmas árvíz után visszamaradt károk helyreállítása, és további árvizek megelőzése érdekében Magyarország négy programot indít és finanszíroz, összesen 15 millió forint értékben. Ezen felül 4 millió forinttal támogatja a mostari ferences rend kezdeményezésében egy vallási párbeszédközpont felépítését. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni országban több vallás él egymás mellett, és a közöttük fenntartott kiegyensúlyozott párbeszéd biztonsági érdek.

A gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, és Bosznia-Hercegovina gazdasági fejlesztéséhez is hozzájárul az az egyetértési megállapodás, amelyet Szijjártó Péter csütörtökön Ismir Jusko közlekedési és kommunikációs miniszterrel ír alá a légi közlekedésről, és amelynek értelmében április 5-től a Wizz Air megindítja a Budapest és Szarajevó közötti közvetlen járatát.

(MTI)