A pályázati program harmadik felhívását 2019. február 4-én hirdette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amelyre 62 darab pályázat érkezett. Joó István export növeléséért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a támogatási igények összege megközelítőleg 669 millió forint volt, amely többszörösen meghaladta a rendelkezésre álló 180 millió forintos keretet.

Joó István rámutatott, a Külgazdasági és Külügyminisztérium célja, hogy a pályázati program által a hazai vízipar a magyar export egyik húzóágazatává váljon az elkövetkező években. „Figyelemre méltó, hogy a Vízipari Pályázati Program népszerűsége immár harmadik éve töretlen. A Programnak köszönhetően a magyar vállalatok olyan referenciákkal gazdagodnak, amelyek elősegítik a későbbiekben nemzetközi beruházásokon önálló vállalkozóként, illetve beszállítóként történő indulásukat.”– nyilatkozta a helyettes államtitkár.

A nyertes pályázatok földrajzi orientációja kapcsán hangsúlyozandó, hogy a nyugat-balkáni kezdeményezések mellett számos afrikai, azeri, chilei, indonéziai, és kárpátaljai projektek is benyújtásra kerültek. A támogatásban részesült tevékenységek között egyebek mellett nagyobb infrastrukturális beruházásokat megalapozó megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, innovatív termékek és technológiák exportját előmozdító pilot projektek megvalósítása, valamint külföldi szakemberek továbbképzését célzó programok is szerepeltek.

A pályázati program 2019. évi felhívásának nyertes projektjei a ’Kapcsolódó anyagok’ között találhatóak.

(KKM)