Donald Trump amerikai elnök két befolyásos tanácsadójával is tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péter, aki kedden megnyitotta a magyar nagykövetség új épületét, szerdán pedig részt vesz a terrorellenes globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden megbeszélést folytatott Gorka Sebestyénnel, Donald Trump elnök biztonságpolitikai tanácsadójával és Jason Greenblatt tanácsadóval, aki a nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízott.

Kép letöltéseSzijjártó Péter megbeszélést folytat Jason Greenblatt nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízottal Fotó: KKM

A magyar miniszter kedd este az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával - köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel - tartott munkavacsorán vett részt.

A vacsorán elmondott beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta a világban zajló mélyreható változások hatásait a politikai és gazdasági stratégiai döntésekre. "Sok változás éppen az Egyesült Államokból, Washingtonból indul ki, és Magyarország örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit" - fogalmazott. Utalt arra, hogy az átalakulóban lévő új amerikai gazdaságpolitika új helyzetet teremt a világgazdaságban is, s ebben a helyzetben, az új körülmények között, Magyarország eltökélt abban, hogy erősítse versenyképességét. Ehhez - mint mondta - a magyar kormány patrióta gazdaságpolitikát választott. Szijjártó Péter "nem hagyományos gazdaságpolitikaként" jellemezte ezt, és fő elemeként az adócsökkentést emelte ki.

Kép letöltéseSzijjártó Péter és Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsos Washingtonban Fotó: KKM

Szijjártó Péter szerdán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és általában a terrorizmus ellen küzdő globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán vesz részt az amerikai külügyminisztériumban.

(MTI)