Barátiak a magyar-holland kapcsolatok, és erre lehet építeni az EU jövőjét érintő vitákban is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Bert Koenders holland külügyminiszterrel egyeztetett.

Szijjártó Péter kiemelte: az uniót érő kihívások tekintetésben Magyarország és Hollandia sok mindenben egyetért, de álláspontjuk között vannak különbségek is. Abban mindenképpen egyetértenek, hogy az EU legfontosabb erénye az egység, ezért kerülni kell minden olyan eshetőséget, amely ennek megromlásához vezethet - jelentette ki.


Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM
Közölte: éppen ezért hasonló az álláspontjuk a britek távozását illetően, mindketten sajnálják, mert jobb lett volna az EU-nak, ha a maradás mellett döntenek. Gazdasági és politikai szempontból komoly károkat okoz a távozás, de tiszteletben tartják a britek döntését - mondta.

A külügyminiszter hangsúlyozta: az EU jövőjéről folytatott vita ténye jó hír, hiszen irreális elvárás lenne, hogy 28 szuverén tagállam mindig mindenben értsen egyet. Az viszont nem jó hír, hogy a viták jelentős részét nem a józan ész talaján, hanem érzelmek alapján vívják meg, a vitáknak a józan észen és a nemzetközi jogon kell alapulniuk - magyarázta.

Arról is beszélt, hogy bár vannak különbségek a magyar és a holland álláspont között a bevándorlási válságot illetően, a holland kormány mindig higgadtan érvelt, és részükről nem érték inzultusok Magyarországot.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Abban egyetértenek, hogy fontos a külső határok védelme, fontos a terrorellenes küzdelem, az ellenőrizetlen és korlátozatlan migráció pedig bajt hoz Európára - mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország a bevándorlásra biztonsági és szuverenitási kérdésként tekint, nem adjuk fel szuverenitásunk egyetlen elemét sem, és csak mi, magyarok dönthetünk az ország jövőjéről, arról, hogy kit engedünk be az országba és kit nem.

Kitért arra is, hogy Hollandia Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar-holland gazdasági és kereskedelmi együttműködés jelentős hatással van a magyar gazdaság teljesítményére, hiszen 800 itt tevékenykedő holland vállalat 22 ezer magyarnak ad munkát, és a magyarországi holland befektetések értéke kétmilliárd euró.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Bert Koenders hangsúlyozta: ahhoz, hogy az EU tagállamai együtt maradhassanak, meg kell vitatniuk a nézetkülönbségeiket is. Mint minden családban, az EU-ban is vannak dolgok, amelyek egyeseknek nem tetszenek, más dolgok viszont igen - mondta. Hozzáfűzte: fontosabb, miben értenek egyet, mint az, hogy miben nem. Úgy látja, hidakat kell építeni Európában, hogy ebben a veszélyes világban összetartsunk és előrelépjünk.

Egy, a Brexittel kapcsolatos kérdésre a holland miniszter kifejtette: Nagy-Britannia fontos szövetséges volt, veszteség a távozása, de remélhetőleg jó megállapodásokat sikerül majd kötni az országgal.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban közölte: ilyen vagy hasonló konstrukció több helyen, több EU-tagállamban is létezik, és ha valakinek konkrét jogi baja van a kötvényekkel, akkor a megfelelő hatóságnál kell megtennie a megfelelő lépéseket, "addig minden politikai vita".

(MTI)