Az Európai Unió legnagyobb ereje az egysége, amelyet nem szabad megbontani - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Berlinben német politikai vezetőkkel folytatott tárgyalásai után.

A miniszter az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkárával, Peter Tauberrel és a kancellár külpolitikai főtanácsadójával, Christoph Heusgennel folytatott megbeszéléséről a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az EU előtt álló nagyon súlyos kihívásokra Németországban is keresik a választ, és a "külpolitika itt is a belpolitika részévé vált".

Kép letöltéseChristoph Heusgen, Angela Merkel kancellár külpolitikai főtanácsadója és Szijjártó Péter Fotó: Szabó Árpád/KKM

Hozzátette, hogy tárgyalópartnereinek elmondta: Magyarország továbbra is a közép-európai térség, a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) erős együttműködésére alapozza európai álláspontját, és azt vallja, hogy nem szabad megbontani az EU egységét és "zárójelbe kell tenni" az olyan "erőltetett szembeállításokat", mint például a vélt kelet-nyugati ellentét, mert veszélyeztetik az EU jövőjét.

Szijjártó Péter részt vett a az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) informális külügyminiszteri tanácskozásán is, amelyről elmondta: kollégái az ukrán válságtól az Európa előtt álló "történelmi kihívásokig" olyan krízisek sokaságáról beszéltek, amelyekből "egy is éppen elég lenne az egész EBESZ-térségben". Ez is mutatja, hogy "megbomlott az európai biztonsági architektúra", ezért most a biztonságot kell az első helyre tenni.

Ebben a helyzetben óriási jelentősége van az EBESZ-nek, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország, a nagy európai és közép-ázsiai országok is képviseltetik magukat - tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva: "ha valahol, akkor ebben a szervezetben van lehetőség arra, hogy létrejöjjön egy orosz-amerikai együttműködés", amely elsőrendű feltétele az európai biztonság helyreállításának.

Ha nincs orosz-amerikai együttműködés, akkor nincs megoldás az EU délkeleti szomszédságában zajló konfliktusokra, ami a bevándorlási hullám és a terrorfenyegetettség révén destabilizálja Európát - húzta alá Szijjártó Péter.

Az EBESZ a Nyugat-Európa és Oroszország közötti együttműködés helyreállítására is alkalmas fórum, ami azért is fontos, mert az Oroszországgal folytatandó pragmatikus együttműködés nélkül Nyugat-Európa nem szerezheti vissza versenyképességét - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Az EBESZ-tagállamok külügyminisztereinek körében egyre erősebb az a meggyőződés, hogy a válságokat nem kezelni kell, hanem végre meg kell oldani őket. Ez helyes hozzáállás, "mert így talán az ésszerű álláspontok felülkerekednek a képmutató álláspontokon és a politikai korrektségen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(MTI)