Az EU versenyképessége az elmúlt időben csökkent, ezért is fontos a szomszédokkal - így Fehéroroszággal - a gazdasági együttműködés fokozása, fejlesztése, és ebből Magyarország is profitálhat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután fehérorosz kollégájával tárgyalt.

A tárcavezető a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország mindig élen járt abban a törekvésben, hogy az EU feloldja a szankciókat Fehéroroszország ellen, és üdvözli, hogy ezek döntő többségét sikerült megszüntetni. Az együttműködés kölcsönös előnyöket jelenthet, hiszen Fehéroroszország például az ukrán válság megoldásában is konstruktív szerepet játszik - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: azért, hogy Európa megőrizze helyét a regionális gazdasági integrációk globális versenyében, logikus lépés lenne fenntartani lehetőségét az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió ésszerű együttműködésének, de ettől az unió egyre távolabb kerül. E kérdésben Fehéroroszország hídszerepet tölthetne be, ugyanis legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország, és nyitott kapcsolatai fejlesztésére az EU-val is - vélekedett.

Kép letöltéseMagyarország támogatja, hogy minél szélesebb körű vízumkönnyítések lépjenek életbe az EU és Fehéroroszország között. Fotó: Kovács Márton, KKM

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az energetikában a jövőben szorosabban működik együtt Magyarország és Fehéroroszország, mert utóbbi fontos tranzitország az európai energiaellátásban. Emellett nukleáris ipari együttműködést is indítanak - tette hozzá.

Emlékeztetett: tavaly több mint 20 százalékos visszaesés volt a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, és hogy ezt a trendet megfordítsák, külgazdasági diplomatát küldtek Minszkbe, az Eximbank 27 millió dolláros hitelkeretet nyit a vállalatközi együttműködés ösztönzésére, továbbá beruházásvédelmi megállapodást kötnek.

Vladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a szankciók nem visznek közelebb a problémák megoldásához, arra csak a nyílt párbeszéd alkalmas.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton, KKM

A kétoldalú kapcsolatokról azt mondta, sok közös érdeke van Magyarországnak és Fehéroroszországnak, sok mindenben hasonlít a két ország, és ez a közös megoldások keresésére ösztönöz. Nincsenek nézeteltérések a két ország között, és a nemzetközi kérdésekben is hasonló álláspontot képviselnek - közölte.

Vladzimir Makej a gazdasági lehetőségek jobb kihasználását sürgette. A fehérorosz miniszter úgy látja, sok új lehetőség kínálkozik az együttműködésre egyebek mellett a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a gépiparban és a gyógyszergyártásban.

A sajtótájékoztató előtt a miniszterek tárcaközi együttműködési megállapodást írtak alá.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)