Magyarország szerint az embereket abban kell bátorítani és segíteni, hogy hazájukban maradhassanak, Olaszország és mások szerint viszont abban, hogy Európába jöjjenek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RAI olasz közszolgálati televízió híradójában péntek éjszaka sugárzott interjúban.

Szijjártó Péter a Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel a migrációról korábban folytatott vitákkal kapcsolatban kijelentette, hogy az illegális bevándorlás nagyon súlyos kihívás az EU számára.

Hozzátette: a magyar kormány álláspontja, az embereket abban kell bátorítani és segíteni, hogy hazájukban maradhassanak, Olaszország más országokkal együtt viszont úgy gondolja, arra kell bátorítani őket, hogy Európába jöjjenek.

A magyar diplomácia vezetője a nézetkülönbségeket élénk vitaként jellemezte, ami, tette hozzá, "nem tragédia". Kijelentette, hogy Olaszország az évi 8 milliárd eurós árucsere-forgalommal és 900 Magyarországon működő olasz vállalkozással Magyarország jelentős kereskedelmi partnere.

Az amerikai elnökválasztások eredményéről úgy vélekedett, hogy Európában majdnem mindenki Hillary Clinton győzelmét akarta, és nem értette meg, mi történik az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta: reméli, hogy Donald Trump megválasztásával pozitív változások következnek, és úgy vélte, semmilyen megrázkódtatás nem történik majd.

Szijjártó Péter a Vatikánban Paul Richard Gallagher érsekkel, szentszéki külügyminiszterrel tárgyalt, valamint Ertharin Cousinnal, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával és Pier Ferdinando Casinivel, az olasz szenátus külügyi bizottságának elnökével találkozott. Bejelentette, hogy januárban Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterrel találkozik.

(MTI)