A terrorizmussal szemben fellépni a Közel-Keleten csakis a globális erőfeszítések egyesítésével, együttműködéssel lehet - jelentette ki Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a közel-keleti és észak-afrikai konfliktus rendezéséről és a terrorizmus elleni harcról rendezett nyílt vitájában.

A tanácskozást összehívó, a BT-ben ebben a hónapban elnöklő Oroszország iránti udvariassági gesztusként a magyar tárcavezető oroszul kezdte el angol nyelvű felszólalását.

Hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy globális akarattal és együttműködéssel még a legnehezebb nemzetközi problémákat is meg lehet oldani, ez pedig nem lehetséges Oroszország nélkül. Rámutatott arra, hogy a transzatlanti közösség és Oroszország kapcsolatainak gyors újragondolása nélkül lehetetlen lesz stabilizálni a helyzetet a polgárháborús Szíriában, amely pedig az Európába irányuló bevándorlási hullám legfontosabb forrása.

Szijjártó Péter a korlátlan utánpótlással bíró népvándorlást az Európai Unióban a megalapítása óta jelentkezett legsúlyosabb kihívásnak nevezte. Mint fogalmazott, a válságövezetekből 30-35 millió ember veheti Európa felé az irányt.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek közös érdeke elkerülni azt, hogy Európa a bevándorlási nyomás alatt destabilizálódjon, előbb a periférián, azután a központban. Mint mondta, ehhez meg kell szilárdítani a helyzetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Ezzel kapcsolatban az egyik alapvető feladatként nevezte meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni fellépés erősítését.

Ennek kapcsán kitért arra, hogy kibővül a feladatköre az iraki Kurdisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingensnek, amely kiképző feladatokat is ellát majd.

A másik alapvető feladat a miniszter szerint a szíriai háború leállítása, amelyhez minél szélesebb körű nemzetközi összefogásra van szükség.

(MTI)