2014. október 20-án a teheráni magyar nagykövetség nemzeti ünnepi fogadásán Dr. Latorcai János, az Országgyűlés - hivatalos látogatáson Iránban tartózkodó - alelnöke, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át Varga Sinai Gizella, Iránban élő magyar festőművésznőnek.

A 47 éve Teheránban élő művésznő a magyar és a keleti kultúrákat ötvöző  életművéért, a magyar-iráni kulturális kapcsolatok és művészeti együttműködés elősegítése érdekében végzett több évtizedes fáradhatatlan munkásságáért és a teheráni magyar közösség érdekében folytatott tevékenységéért kapta a magas kitüntetést.

Varga Sinai Gizella  kiállításai segítségével az iráni népet Magyarországgal, a magyarokat az iráni kultúrával ismerteti meg, de műveit a párizsi  Centre Georges Pompidou-ban is megcsodálhatták az érdeklődők. Tagja az Iráni Festőegyesületnek, és alapító tagja a DENA nevű híres iráni női festőcsoportnak, mely az első ilyen szerveződés volt nemcsak Iránban, de az egész közel-keleti térségben. 20 évig tanította is a festészetet Teheránban. Az utóbbi években művészeti műhelyeket, workshopokat szervez és vezet Iránban és külföldön, illetve karitatív tevékenységet végez hátrányos helyzetű iráni nőkkel foglalkozó szervezeteknél.

Varga Sinai Gizella mottója: "Büszke vagyok arra, hogy Irán elismert művésze lettem, de ez csak magyar gyökereimen keresztül volt lehetséges. Mi magyarok ismerjük a keleti kultúra értékeit, érezzük, hogy valahol oda tartozunk. Művészetem ugyan az otthoni talajban táplálkozott, de az egész világnak szól, mert nagy kultúrák hagyománya és szépsége nem csak egy néphez, hanem az egész világhoz tartozik."

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)