Az uniós és az orosz intézkedésekből fakadó károk csökkentésére a magyar-orosz gazdasági együttműködés regionálissá tételére helyezik a hangsúlyt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető és Georgij Poltavcsenko, Szentpétervár kormányzója a minisztérium és az orosz város közötti gazdasági együttműködési megállapodást írt alá.

Az aláírás után Szijjártó Péter kiemelte: a régiókkal folytatott együttműködés fokozásának folyamatába illik a Szentpétervárral most megkötött megállapodás. 2015-ben 120 millió dollárt ért el a kereskedelmi forgalom volumene a régióval, ami komoly visszaesést jelent a korábbiakhoz képest, és ezt a tendenciát akarják megállítani - jelentette ki.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

Szijjártó Péter kifejtette: Szentpétervár Oroszország egyik kiemelkedő ipari központja, a város és környéke a hatodik legerősebb régió az országban. Hat fontos magyar vállalat tart fenn itt képviseletet, egyebek mellett az OTP és a Richter, vagyis jelentős a magyar gazdasági jelenlét a városban - mutatott rá. Hozzátette: a magyar-orosz gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban Szentpétervárnak fontos szerepet tulajdonítanak.

A külügyminiszter egyúttal azt is közölte, hogy az EU Oroszországgal szembeni szankciói és Oroszország embargós intézkedései miatt az európai-orosz, és ezen belül a magyar-orosz kereskedelmi forgalom jelentősen visszaesett. Az elmúlt két évben 4,5 milliárd dollárnyi exportlehetőségtől estek el magyar cégek, ami sok vállalatnak okozott komoly problémákat. Míg Oroszország korábban Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere volt, ma már csak a 15. - fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

Szijjártó Péter elmondta: a károk csökkentésére igyekeznek megerősíteni a kapcsolatokat az orosz régiókkal. A Szentpétervárral most aláírt megállapodás teremti meg a keretét az együttműködés fejlesztésének. Úgy vélte, különösen az autóipar, a vízgazdálkodás, a mezőgazdasági és élelmiszeripari feldolgozási technológiák, a városüzemeltetési technológiák és a turizmus területén lehetne szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a régióval. Emellett a Budapest és Szentpétervár közötti közvetlen légi járat létesítéséről is megkezdték a tárgyalásokat - jegyezte meg.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A tárcavezető arra is kitért, hogy a szentpétervári egyetemen eddig is volt lehetőség a magyar nyelv tanulására, és mivel fontos, hogy ez a lehetőség megmaradjon, 40 ezer euró támogatást nyújt erre a magyar kormány.

Georgij Poltavcsenko hangsúlyozta: erősíteni kell az együttműködést Szentpétervár és Magyarország között, és erre mindkét oldalon megvan a politikai akarat.

A kormányzó is megerősítette a kapcsolatok fejlesztésének jelentőségét az oroszországi régiókkal, és úgy vélte, több területen is jó együttműködést alakíthatnak ki Magyarországgal. Közölte: munkacsoportot hoznak létre, hogy a most megkötött megállapodást a gyakorlatba is átültethessék.

(MTI)