A magyar gazdaság versenyképességét segíti az együttműködés Magyarország és Portugália között - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki csütörtökön kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a dél-európai országba.

A politikus a digitális átállást, Magyarország déli nyitását, illetve az Európai Unió és Nagy-Britannia jövőbeni gazdasági kapcsolatának vonatkozásában tapasztalható "érdekegyezést" emelte ki a két ország együttműködési területeiről szólva.

Az elsővel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar gazdaság eredményessége, növekedésének fenntarthatósága alapvetően azon múlik, hogy milyen sikeresen tud átállni az új digitális korszakra, amikor teljesen új technológiák használata terjed el és válik általánossá.

A külügyi vezető felhívta a figyelmet arra, hogy már megkezdte működését az East West European Venture Capital Fund elnevezésű, 6 milliárd forint méretűre tervezett magyar-portugál kockázati tőkealap.

Ez az alap a következő nyolc évben olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál kis- és közepes vállalkozásokba fektet majd be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik megoldásaikkal, fejlesztéseikkel.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a déli nyitás keretében Magyarország megfigyelő tagként csatlakozott a portugál nyelvű országok szövetségéhez (CPLP), hogy Portugáliával közösen latin-amerikai és afrikai országokban közös projekteket, befektetéseket hajtson végre, elsősorban a magyar gazdaság erősségének számító víz- és hulladékgazdálkodási területen.

"Magyarország jövőbeni gazdasági teljesítménye szempontjából kritikus fontosságú, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között fennmaradjon a szoros gazdasági együttműködés" - folytatta a miniszter, hangsúlyozva, hogy Portugália is azt pártolja: jöjjön létre a lehető legszélesebb körű szabadkereskedelmi megállapodás a Brexitet követően.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy jelentős mértékben növekszik a Magyarországra látogató portugál turisták száma a napi szintű közvetlen légi összeköttetésnek köszönhetően.

Ez hatással van arra is, hogy az egyik legmagasabb színvonalat képviselő portugál szállodalánc magyarországi szálloda-beruházásokat tervez és "döntésének végső szakaszába érkezett" - mondta. Hozzátette: portugál autóipari és logisztikai vállalatok is érdeklődnek magyarországi beruházások iránt.

A külügyi vezető portugál útja során több mint 30 portugál vállalat részvételével megtartott üzleti fórumon vesz részt, megbeszélést folytat mások mellett Augusto Santos Silva portugál külügyminiszterrel, és átadja Luísa Amorim, Portó tiszteletbeli magyar konzulja megbízólevelét.

(MTI)