Egymásra talált a magyar és a cseh gazdaság, a kereskedelmi forgalom dinamikusan növekszik, az együttműködés fejlesztésének pedig nagyon jó feltételei vannak - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A magyar diplomácia vezetője munkalátogatáson tartózkodik a cseh fővárosban. Szijjártó Péter egyértelműnek nevezte, hogy a két ország külgazdasági törekvései megvalósultak, a magyar és a cseh gazdaság szereplői egyértelműen megtalálták egymást, bíznak egymásban és a másik ország gazdaságában. „Ha ez nem lenne így, akkor nem tudtuk volna tavaly több mint 10, az idei első két hónapban pedig több mint 6 százalékkal növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat” - mondta Szijjártó Péter a kétoldalú tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Nagyon fontosnak nevezte, hogy megérkeztek az úgynevezett zászlóshajó projektek is, amelyek szerinte mindig a kritikus pontját jelentik a két ország gazdasági együttműködésnek. „Ha ugyanis ezek sikeresek, akkor a további projektek részére is újabb lehetőségek nyílnak” - vélekedett.

Felidézte, hogy három magyar vállalat játszik vezető szerepet a cseh gazdaságban: a Mol, amely mostantól 318 benzinkutat működtet Csehországban, és ezzel a piac második legjelentősebb szereplője; a Richter Gedeon a nőgyógyászati gyógyszerek tekintetében vezető Csehországban, a Danubius Hotels pedig immár a harmadik legjelentősebb fürdővállalattá vált Csehországban.

A miniszter elmondta: a pilseni Skoda újabb közbeszerzési tendert nyert Magyarországon és az a szándéka, hogy részt vesz a paksi atomerőmű bővítésében is. Andrej Babis, cseh kormányfő-helyettes cégei pedig már több mint kétezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Annak érdekében, hogy ezt az együttműködést a kis- és közepes vállalatok szintjén is fokozni lehessen, az Eximbanknál 360 millió eurós hitelkeretet nyitottak a felek.

„A magyar-cseh együttműködés meghatározó jelentőségű a közép-európai, illetve a visegrádi együttműködés szempontjából” - szögezte le a miniszter.

„Gazdasági együttműködésünk nagyon jó alapokon nyugszik és jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik” - hangsúlyozta Zaorálek a sajtóértekezleten. Hozzátette: Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a visegrádi gazdasági együttműködés súlya tovább növekedjen az Európai Unióban. „Ez a jövőbeni cseh V4-es elnökség egyik stratégiai célkitűzése” - mutatott rá a cseh miniszter. Csehország júliusban veszi át a V4-ek elnöki tisztségét Szlovákiától.

Szijjártó Péter munkareggeli keretében megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh kormányfő-helyettessel, pénzügyminiszterrel, délután pedig Jan Mládekkel, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével találkozik. Fogadja őt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is.

(MTI)