A brit tulajdonú Mondi Kft. 13 milliárd forintos beruházással 220 új munkahelyet hoz létre Békéscsabán, a csomagolóipari cég fejlesztéséhez a kormány 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette: a beruházás része a jelenlegi üzem felújítása, új technológiájú gépsorok üzembe állítása, új üzemcsarnokok, raktár és logisztikai központ építése.

Elmondta, a magyar-brit gazdasági együttműködésben is előrelépést jelent a megállapodás, Nagy-Britannia, a brit vállalatok az ötödik legjelentősebb befektetők Magyarországon. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 15 százalékos növekedéssel elérte az ötmilliárd eurót - ismertette.

Kép letöltéseFotó: KKM / Kovács Márton

A magyar csomagolóipar 2015-ben 510 milliárd forintos termelési értéket állított elő, ami 19 százalékos növekedés az előző évhez képest, az ágazatban már 30 százalékkal többen dolgoznak, mint tavaly - tette hozzá. Az ágazat nemzetközi versenyképességet mutatja, hogy az országban előállított csomagolóipari termékek 57 százalékát külföldön értékesítik - közölte.

A miniszter elmondta: a Mondi-csoport 30 országban, több mint 100 gyárral van jelen. A cég a csomagolóipar és a papíripar vezető szereplői közé tartozik. Magyarországon a legjelentősebb gyártókapacitásuk Békéscsabán van, emellett Szadán, Nyíregyházán és Kecskeméten is vannak üzemeik.

Kardos Sándor, a Mondi Békéscsaba Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csomagolóipar dinamikus növekedése tette lehetővé az új beruházást. Köszönetet mondott a támogatásért és az együttműködésért a magyar kormánynak is.

Szijjártó Péter szerint a Magyarországra települő vállalatok számára a legnagyobb kihívás a megfelelő mennyiségű és szakképzettségű munkaerő megléte. Ezért a jövő évi adótörvényben könnyítést kapnak a munkaerő mobilitását ösztönző cégek, január elsejétől az autóval munkába járást a korábbi 9 forint helyett kilométerenként 15 forinttal támogathatják a munkáltatók adómentesen. Hozzátette: egyebek mellett lehetővé válik az adómentes lakhatás akkor is, ha egy szolgálati helyiségben 1 ember lakik, szemben a korábbi 2-vel - idézte fel a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az Európai Uniónak és Magyarországnak is alapvető érdeke, hogy Nagy-Britannia az unióban maradjon, mind politikai, mind gazdasági szempontból jelentős európai veszteséget okozna, ha a britek kilépnének.

Kép letöltéseFotó: KKM / Kovács Márton

Megjegyezte, magyar szempontból azért is fontos a jövő heti népszavazás kimenetele, mert az unió jövőjével, az európai integráció leendő irányaival kapcsolatos brit álláspontot Magyarország is több szempontból osztja, különösen ami a szuverenitás, a nemzeti parlament felelősségének kérdését illeti. Fontos, hogy ezt a gondolatvilágot képviselje egy erős szereplő is az unión belül - tette hozzá.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mondi Békéscsaba Kft. tavalyi értékesítési nettó árbevétele 13,218 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 11,814 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 2015-ben 814,123 millió forintot tett ki a 2014-es 808,210 millió forintot követően.

(MTI / KKM)